Beşar Esad için tutuklama kararı

Yayın tarihi: 16 Kasım 2023 Perşembe 7:28 am - Güncelleme: 16 Kasım 2023 Perşembe 7:28 am

Fransa’da Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad için ‘insanlığa karşı suça ve savaş suçuna iştirak’ gerekçesiyle tutuklama emri çıkarıldı.

Fransa’da mahkemenin, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad için insanlığa karşı suça ve savaş suçuna ortaklık ettiği gerekçesiyle tutuklama emri çıkardığı bildirildi. Fransız basınındaki habere göre, 2013’te Suriye’nin Doğu Guta bölgesinde yapılan ve 1400 sivilin ölümüyle sonuçlanan kimyasal saldırıyla ilgili Esad hakkında tutuklama emri çıkarıldı.

ESAD’IN KARDEŞİ DE VAR

Mahkeme, Esad’ı, 2013’teki Doğu Guta kimyasal saldırılarında insanlığa karşı suç ve savaş suçuna ortaklık etmekle suçladı. Mahkemenin hakkında tutuklama emri çıkardığı kişiler arasında Esad’ın yanı sıra kardeşi Suriye ordusu Dördüncü Tümen Komutanı Mahir Esad ve iki silahlı kuvvetler generali de yer aldı.

Erdoğan’ın Sisi ve Esad ile aynı karede olması ne anlama geliyor?

SORUŞTURMA 2021’DE AÇILMIŞTI

Paris’teki mahkeme, 2013 kimyasal saldırılarına ilişkin soruşturmasını 2021’de açmıştı. Yasal soruşturma, Suriye Medya ve İfade Özgürlüğü Merkezi (SCM), avukatlardan oluşan Açık Toplum Adalet Girişimi (OSJI) ve Suriye’deki insan hakları ihlallerini kayıt altına alan Suriye Arşivi’nin şikayeti üzerine açılmıştı.

(AA)