Bedelli askerlik düzenlemesi komisyonda!

Yayın tarihi: 22 Haziran 2022 Çarşamba 6:28 pm - Güncelleme: 22 Haziran 2022 Çarşamba 6:28 pm

AKP’nin bedelli askerlik affına ilişkin kanun teklifinin görüşmeleri, TBMM Milli Savunma Komisyonu’nda başladı.

Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelerine TBMM Milli Savunma Komisyonu’nda başlandı. Milli Savunma Komisyonu, Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni görüşmek üzere Ahmet Aydın başkanlığında toplandı. Aydın, toplantının başında milletvekillerine kanun teklifi hakkında bilgi verdi.

550 bin kişiye bedelli askerlik affı geliyor

Ahmet Aydın toplantıda yaptığı konuşmalarda şu ifadeleri kullandı:

“Bugün itibarıyla sayıları 550 bin civarında olan yoklama kaçağı ve bakayaların beklentilerinin karşılanması ve bakaya miktarının azaltılmasının toplumsal rahatlamaya katkısı olacağı değerlendirilmektedir.

Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızdan yabancı ülke parasını ödeyemedikleri veya herhangi bir takvim yılı toplam 184 gün veya daha fazla süre yurtiçinde bulundukları dövizle askerlik çerçevesinden çıkarılanların beklentileridir.

Dövizli askerlik çerçevesinden çıkarılan 2 bin 53 vatandaşımızın beklentilerinin karşılanması, yurtdışındaki ekonomik ve sosyal kazanımlarının korunması bulundukları ülke ile bağlarının muhafaza edilmesinin yararlı olacağı değerlendirilmektedir”

“KİŞİYE ÖZGÜ KEYFİ NİTELİKTE”

Muhalefet milletvekilleri, teklifin Genelkurmay Başkanı’nın süresinin Cumhurbaşkanı Kararı’yla uzatılabilmesini öngören düzenlemesini eleştirdi. CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, ‘Tamamen kişiye özgü ve keyfi nitelikte” derken; CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, terfi edecek kişinin ilerlemesinin bloke edileceğine dikkat çekti. Komisyonda, CHP’lilerin SADAT’ı gündeme getirmesi kısa süreli tartışmaya neden oldu.

TBMM Milli Savunma Komisyonu, AKP Bursa Milletvekili Refik Özen ve 67 milletvekilinin imzasını taşıyan “Askerî Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ni görüşmek üzere toplandı.

Kanun teklifiyle “mücadele faaliyetlerinin etkin bir şekilde sürdürülmesini ve harekatlardan elde edilen tecrübenin aktarılması” gerekçesiyle Genelkurmay Başkanı’nın görev süresi, birer yıllık süreyle 72 yaşına kadar Cumhurbaşkanı Kararı’yla uzatılabilecek. Mevcut kanuna göre Genelkurmay başkanları 67 yaşında ‘yaş haddinden’ emekli oluyor. Teklifin yasalaşması durumunda ağustos ayında yapılacak Yüksek Askeri Şura kararıyla emekliye ayrılması gereken Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler’in görev süresi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından bu yıl da uzatılabilecek.

Kanun teklifinde, Asker alma Kanunu’ndaki bedelli askerlik bölümünde düzenlemeler yapılması öngörülüyor. Buna göre, yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olup bedelli askerlik hizmetinden yararlanamayan yükümlülerin bu hizmetten faydalanabilmelerine imkan sağlanacak. Askeri Ceza Kanunu’na eklenen yeni hüküm ile ‘firar ve izin tecavüzü’ gibi hakkında ön inceleme yapılan personel için bulunamadığı takdirde ifadesinin alınması koşulundan da vazgeçilecek.

ANAYASA’YA AYKIRILIK ÖNERGESİ

CHP müzakerelerine geçilmeden önce Anayasa’ya aykırılık önergesi verdi.

Milli Savunma Komisyonu Üyesi ve CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, “Genelkurmay Başkanı’nın süresinin uzatılması tamamen kişiye özgü keyfi nitelikte. Anayasa’ya aykırıdır” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, Genelkurmay Başkanı’nın süresinin uzatılmasının Anayasa’ya açık şekilde aykırı olduğunu belirterek, “Atama yetkisi Cumhurbaşkanı’na aittir ve görev süresi bellidir. Ancak burada öngörülen 72 yaşına kadar her yıl Cumhurbaşkanı tarafından uzatılmasına dair yetki önerisi, Anayasa’ya aykırı. Yaş haddini aşmış olmasına karşın herhangi bir nesnel gerekçelere dayanmaksızın yalnızca Cumhurbaşkanı’nın isteğiyle uzatılması söz konusu. Genelkurmay Başkanlığı’na terfi edecek kişiler açısından ilerlemesini bloke etmesini getireceği için savunulabilir değil” dedi.

BAKAN YARDIMCISI ALPAY: İHTİYAÇ HALİNDE UZATMA YAPILABİLİR

Bakan Yardımcısı Şuay Alpay ise “İhtiyaç halinde uzatılabilir. Liyakat esasına göre görev yapıyorlar. Şüphe yok. İhtiyaç duyulması halinde birer yıllık süre ile görevinin uzatılması gerektiğinde görev süresinin uzatılması mümkün oluyor. Biz burada Anayasa hukuku ve Anayasa’ya aykırılık değerlendirmesine katılmıyoruz. İhtiyaç halinde uzatmayı birer yıl yapabilir değerlendirmesi yapıyoruz” yanıtı verdi.

Önerge, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

CEYLAN: TANK PALETİN DURUMU NEDİR?

Ceylan, geneli üzerindeki müzakerelerde “Tank paletin durumu nedir? Görebilecek miyiz? Hazır mı? En son neredeyiz, ne yapıyoruz” diye sordu.

ARIK: MSB SADAT HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYOR

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, “Herhangi bir işgale karşı gizli görevlendirilmiş vatan evlatları deşifre edildi. Vatan evlatlarının akıbeti nedir? SADAT… Milli Savunma Bakanlığı SADAT hakkında ne düşünüyor? Kendinizi tasfiye edilmiş gibi düşünüyor musunuz” sorularını yöneltti.

Komisyon Başkanı, “Teklif hakkında konuşacak mısınız? Dilerseniz basın açıklaması yapın” diye müdahale ederken; teklif sahibi AKP’li Refik Özen, “İftira atıyorsunuz” dedi. Arık da bunun üzerine “Cevaplarını merak ediyorum” diye yanıt verdi.

Milletvekilleri arasında kısa süre gerginlik yaşandı. Teklifin görüşmeleri devam ediyor.