Batman’da cinsel istismara karşı yürümek isteyenlere polis engeli

Yayın tarihi: 19 Ağustos 2020 Çarşamba 6:55 pm - Güncelleme: 19 Ağustos 2020 Çarşamba 6:55 pm

Batman’da cinsel istismara maruz kalması sonrası yaşamına son veren 18 yaşındaki İ.E. için yapılmak istenen basın açıklamasına izin verilmemesi üzerine HDP binasına yürüyüş düzenlendi.

Batman’da uzman çavuş Musa Orhan’ın tecavüzüne maruz kalan ve yaşamına son veren İ.E. için Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman İl Örgütü ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) öncülüğünde Atatürk Parkı’nda yapmak istediği basın açıklaması polisin “pandemi” nedeniyle engellendi. Parkta toplanan yurttaşlar, buradan HDP il binasına doğru yürüyüşe geçti. Kalabalık guruplar halinde sokaklara çıkan yurttaşlar, “tecavüzcü iktidar” sloganları atarak yürüyüş yaptı.

HDP’li milletvekillerinin katılımıyla HDP Batman İl binası önünde basın açıklaması yapılması bekleniyor.

‘ÖFKEMİZ ACIMIZDAN BÜYÜK’

Van’da TJA aktivistleri ile HDP Kadın Meclisi üyeleri HDP İl Örgütü binası önünde yaptıkları açıklamada açıklamada “Erkek/devlet şiddetine karşı isyandayız” pankartı açan kadınların eylemine HDP Milletvekili Murat Sarısaç da destek verdi. Hazırlanan basın metnini TJA aktivisti Aynur Sarıca okudu.

‘KATİL SADECE MUSA ORHAN DEĞİL’

İ.E.’nin yaşamını yitirmesinin apaçık bir cinayet olduğunun herkes tarafından bilindiğini ifade eden Sarıca, “Tecavüz ve işkencenin gerçekleştiği andan İ.E.’nin hayatını kaybettiği güne kadar ki süreçte gerçekleşen bilinçli saldırının tamamı sistemseldir. Güncelde AKP-MHP ittifakının yürüttüğü bu mekanizma, varlığını şiddet ve tecavüze borçludur. Tecavüz ve şiddet vaadiyle toplumun üzerine saldığı kimi memur, polis ve uzman çavuşlar ile bunu itiraf etmektedir” diye konuştu.

‘UNUTTURMAYACAĞIZ!’

Türkiye’nin açlıktan intihar eden bir ülke haline geldiğini dile getiren Sarıca, şöyle devam etti:

“İstanbul Sözleşmesi ile kafayı bozan, minberlerde kılıçlarla gösteri düzenleyen, tecavüzcüleri suçüstü yakalandığı halde hiçbir şey olmamış gibi yaklaşan bu sistemin kutsallığı ve taptığı din, Allah ve vatan değildir. En çıplak haliyle şiddettir, tecavüzdür ve cinayettir. Kardeşimiz İ.E.’nin ölümü ile duyduğunuz üzüntü büyüktür. Fakat öfkemiz daha büyüktür. Annesinin ağıtlarına döktüğü, ‘kızım kalk yolun uzun, yükün ağırdır’ sözlerini asla unutturmayacağız.”

URFA’DA KADINLAR: İ.E’NİN MEKTUBU BİZ KADINLARIN EMANETİDİR

Urfa İl Kadın Platformu, İnsan Hakları Derneği (İHD) il şube binasında kadınların katılımı ile basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan İHD il Eşbaşkanı Nahide Polat Aslan, “İ.E’nin ardında bıraktığı mektup, biz kadınlara emanettir. Bu mağduriyetin sözcüsü olmaya devam edeceğiz” dedi.

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ EKSİKSİZ UYGULANMALI’

Cezasızlık politikasının devam etmesi halinde toplumda tecavüz vakaları ile daha birçok kişinin yaşamını yitireceğini söyleyen Aslan, “Adaletin ve hukukun olduğu bir sistemde bu kadar delil varken bu kişinin serbest bırakılması düşünülemezdi. En ağır ceza yaptırımları uygulanması gereken bu kişinin serbest bırakılması, hukuka, ahlaka, vicdana açıkça aykırıdır” dedi.

Aslan, “İ.E. artık hayatta değil kendisini ifade edemeyecek. Ancak, ardında bıraktığı mektup, biz kadınlara emanettir. Biz kadınlar İ.E’nin yaşadığı mağduriyetin sözcüleri olmaya devam edeceğiz. Bu cinayetlerin önüne geçilmesi için İstanbul Sözleşmesi’nin tüm maddelerinin eksiksiz olarak uygulanması gerekiyor” diye konuştu.