Batık firmalara kredi, eleştirilere dava! Merdan Yanardağ dahil onlarca gazeteci…

Yayın tarihi: 19 Eylül 2019 Perşembe 6:02 pm - Güncelleme: 19 Eylül 2019 Perşembe 6:04 pm

2018 yılının Ağustos ayında Türk Lirasının dolar karşısında değer kaybetmesini sosyal medya üzerinden değerlendiren ve eleştiren gazeteciler hakkında soruşturma açılmıştı. Soruşturma gerekçesi ise, çağdan hukuk devletlerinde görülmeyen, ekonomik darbe girişiminde bulunmak gibi tuhaf bir suçlama.. Tele1 televizyonu Gelen Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın da yargılandığı davanın ilk duruşması yarın Çağlayan Adliyesi’nde görülecek.

 

2018’in Ağustos ayında dolarda yaşanan yükselme Türkiye ekonomisinin içine girdiği krizi derinleştirmişti. Türkiye’nin içine girdiği ekonomik krize dair sosyal medyada değerlendirme yapan ve eleştiri yazıları yazan gazeteciler hakkında soruşturmalar açılmıştı.

Soruşturma açılanlan kişiler arasında sıradan yurttaşlar bulunuyordu. Ülkede ekonomik bir kriz olduğunu söyleyen yurttaşlara isnat edilen suç ise, “Ekonomik darbeye teşebbüs” gibi tuhaf ve hukuk devletlerinden görülmeyen bir iddiadan ibaret.

Hiçbir maddi kanıtla desteklenmeyen, yorum ve varsayıma dayalı ideolojik bir suçlama niteliği taşıyan bu iddia ile, ekonomik krizde hükümetin sorumluluğu örtülmeye çalışıldığı belirtiliyor..

FETÖ ile Sivil Mücadele ve Toplumsal Adalet ve Dayanışma Derneği adlı yandaş kuruluş tarafından yapılan şikayette, “Sosyal medyadan atılan mesajlarla, hükümetin devrilmeye çalışıldığı” iddia gibi komik bir iddia ortaya atılmıştı.

İşte bu iddia savcılık tarafından ciddiye alınarak bir iddianameye dönüştürüldü.. hazırlanan iddianame kabul edilerek dava açıldı. Davanın ilk duruşması 20 eylül günü Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde yapılacak.

Tele1 Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ da o davada yargılananlar arasında. Yanardağ davaya konu olan mesajında ” Ekonomik kriz maalesef patlamış görünüyor.. Dolar 6 lira, küresel finans kapital kocaman bir ülke ile oynuyor. ekonomiyi bu kadar dışa bağımlı getirir, özelleştirmelerle ulusal ekonomiyi yıkar, dış borca gömülürseniz, sıcak para operasyonlarına da açık hale gelirsiniz ” demişti