Batı Nil virüsü nedir? Batı Nil virüsünün belirtileri nelerdir?

Yayın tarihi: 2 Ekim 2023 Pazartesi 2:13 pm - Güncelleme: 2 Ekim 2023 Pazartesi 2:13 pm

İlk kez Uganda’da 1937 yılında tespit edilen Batı Nil virüsü, genellikle sivrisineklerin taşıdığı bir virüstür. Peki Batı Nil virüsü nedir? Batı Nil virüsünün belirtileri nelerdir? Batı Nil virüsünden nasıl korunulur? İşte ayrıntılar…

Batı Nil virüsü, ilk kez 1937’de Uganda’da tespit edildi. Ancak, 1999’da ABD’nin New York şehrinde birden fazla insan enfekte olduğunda geniş çaplı bir farkındalık yaratmıştır. O zamandan beri, Batı Nil virüsü dünya genelinde birçok yerde görülmüştür, özellikle sivrisineklerin bulunduğu sıcak iklimlerde yaygındır. Virüs, Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Asya ve Okyanusya’da rapor edilmiştir. Yıllar içinde dünya geneline yayılmaya devam eden virüs, genellikle Culex türü sivrisineklerin ısırması ile bulaşan hastalık, sıklıkla Haziran ve Eylül ayları arasında yayılır. Virüsü taşıyan sivrisineklerin farklı kanatlı hayvan türlerini sokarak enfekte etmesinden dolayı hastalık dünya genelinde hızla yayıldı.

BATI NİL VİRÜSÜ NEDİR?

Batı Nil virüsü, flavivirus ailesinden bir RNA virüsüdür. Genellikle sivrisinekler tarafından taşınan bu virüs, insanlara ve diğer hayvanlara bulaşabilir. İnsanlarda Batı Nil virüs enfeksiyonu genellikle hafif grip benzeri semptomlara neden olabilir, ancak bazen ciddi nörolojik sorunlara, özellikle ensefalite (beyin iltihabı) yol açabilir.

BATI NİL VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ NELER?

Batı Nil virüsü enfeksiyonu genellikle hafif semptomlarla seyreden bir hastalıktır. En yaygın belirtiler arasında ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, genel halsizlik, bulantı ve kusma bulunur. Bu semptomlar genellikle birkaç gün ila bir hafta sürebilir.

Ancak, bazı durumlarda daha ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Özellikle yaşlı yetişkinler ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde, virüs merkezi sinir sistemini etkileyerek ensefalit veya menenjit gibi ciddi nörolojik sorunlara neden olabilir. Bu durumda, baş ağrısı, yüksek ateş, sert boyun, halsizlik ve bilinç kaybı gibi belirtiler görülebilir.

BATI NİL VİRÜSÜNDEN NASIL KORUNULUR?

Bu virüs genellikle sivrisinek ısırıklarından kaynaklanır, bu nedenle sivrisinek ısırıklarından korunma önlemleri almak, enfeksiyon riskini azaltmada önemlidir.

Eğer Batı Nil virüsü enfeksiyonu şüphesi varsa veya belirtiler ciddi ise, bir sağlık profesyoneline başvurmak önemlidir.

Uzmanlar uyardı! ‘Batı Nil Virüsü’ Türkiye’ye taşınabilir

Yeni kapanma kapıda mı? TTB’nin koronavirüs çağrısına Fahrettin Koca’dan yanıt

Covid-19 aşılarını geliştiren iki bilim insanına Nobel Tıp Ödülü verildi