Basın Konseyi: TELE1’in 3 gün kapatılması gerçeklerin karatılmasıdır

Yayın tarihi: 22 Şubat 2023 Çarşamba 7:44 pm - Güncelleme: 22 Şubat 2023 Çarşamba 7:46 pm

İktidarın sansür aygıtı RTÜK, başta TELE1 olmak üzere bağımsız medya kuruluşlarının susturmaya çalışıyor. RTÜK’ün TELE1’e verdiği 3 günlük ekran karartma cezasına Basın Konseyi tepki gösterdi.

İktidarın sopası haline gelen Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü Sera Kadıgil’in, Diyanet eleştirisi nedeniyle TELE1’e üç gün süreyle ekran karartma cezası verdi. TELE1’in ekranları geceden itibaren kararacak. Halka gerçekleri duyuran TELE1, 23, 24 ve 25 Şubat’ta karanlığa gömülecek.

Basın Konseyi, TELE1’e hukuksuzca verilen cezaya tepki gösterdi.  Halkın bu uygulamayı ‘not alacağının’ altını çizen Basın Konseyi şunları dile getirdi:

TELE1 bu akşam karartılıyor

“Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) iktidar kontenjanından seçilen üyelerin oylarıyla TELE1’e verdiği 3 gün süreli ekran karatma cezası, siyasallaşan yargının yine oy çokluğu ile sonuçlandırdığı hukuksuz kararla 23- 24- 25 Şubat’ta maalesef uygulamaya konuluyor.

TELE1’in canlı yayınlanan programına konuk olan bir milletvekilinin, Diyanet’i eleştiren sözleri gerekçe gösterilerek verilen ekran karartma cezası, temelde hukuka aykırıdır.

Depremin ağır bilançosunun yaşandığı ve seçime gidilen süreçte halkın gerçeklere ulaşabilmesi ancak ifade özgürlüğü ile gerçekleşebilir. Televizyon ekranlarını karartmakla, sesleri susturmakla, karanlıklardan aydınlığa çıkılamayacağını bir daha hatırlatıyoruz.

Basın tarihine 23.2.23 tarihi kara bir gün olarak geçirilecek ve halk bu uygulamayı da gelecek için not alacaktır.

Bu ağır ceza, Anayasal güvence altındaki ifade ve basın özgürlüğünün yok sayılmasıdır. Bağımsız ve özgür yayın yapan TELE 1’i susturmak üzere kurgulanan bu karar, ‘iktidar sopası’ olan RTÜK ve siyasallaşan yargı eliyle bağımsız medyayı susturma çabasıdır.

Basın Konseyi, bu hukuk dışı kararı, sadece TELE 1’in cezalandırılması değil, halkın haber alma hakkının, ifade ve basın özgürlüğünün yok sayılması olarak görüyor; TELE1 Televizyonu ile dayanışma içinde olduğumuzu bildiriyoruz.”