Bu fotoğrafın cezası 74 kırbaç

Yayın tarihi: 9 Ocak 2024 Salı 6:11 am - Güncelleme: 9 Ocak 2024 Salı 12:14 pm

İran’da başı açık fotoğraf paylaşan Roya Heshmati isimli kadın 74 kez kırbaçlanmıştı. Olayın basında geniş yer bulması sonrası Roya Heshmati, “Hikayemin bu kadar ilgi görmesini beklemiyordum” dedi.

İran’da Roya Heşmati isimli kadın geçen mayıs ayında başkent Tahran sokaklarında başı ve kolları açık, dizaltı etekli halde yürürken çekilmiş bir fotoğrafını sosyal medyadan paylaştı.

9 YIL HAPSİ İSTENDİ

Heşmati hakkında “genel ahlakı ihlal etmek” ve “yurt dışındaki gruplardan para almak” suçlamalarıyla dava açıldı. Toplam 9 yıl hapis, 11 milyon 250 bin tümen (yaklaşık 8 bin TL) para ve 148 kırbaç cezasına çarptırıldı.

74 KIRBAÇ

Avukatının itirazı üzerine ceza 1 milyon 250 bin tümen para ve 74 kırbaca çevrildi. Genç kadının cezası geçen hafta çarşamba günü infaz edildi.

‘ORTA ÇAĞ’DAN KALMA BİR İŞKENCE ODASI’

İnsan hakları kuruluşu Hengaw’a yazdığı mektupta yaşadıklarını anlatan Heshmati, kırbaçlama sırasında “‘Jin, Jîyan, Azadi” sloganı attığını ve “Esaret elbisesi yırtılmıştır. Esaretimizin kara gecesi şafak vakti olacak, bütün taze yaralar iyileşecek, bütün prangalar baltaya dönüşecek” diye fısıldadığını ifade etti. İşkence sırasında kelepçelendiğini ve başörtüsü takmaya zorlandığını anlatan Heshmati, kırbaçlandığı yeri ‘Orta Çağ’dan kalma bir işkence odası’ sözleriyle niteledi ve yatağa zincirlendiğini belirtti.

‘HİKAYEMİN BU KADAR İLGİ GÖRMESİNİ BEKLEMİYORDUM’

Roya Heshmati de, sosyal medyada paylaşımlarına gelen yanıt ve tepkileri cevapladı. “Hikayemin bu kadar ilgi görmesini beklemiyordum” dedi ve gösterilen dayanışma için teşekkür etti.

Heshmati, yaşadıklarını kendi sayfasında özel olarak paylaştığını açıklayarak, kendisinin ‘kamuya mal olmuş bir kişi olmadığını ve bu statüyü değiştirmek istemediğini’ vurguladı. Sonuç olarak, tartışmaları önlemek için Facebook ve Instagram hesaplarını ‘gönüllü olarak’ devre dışı bırakmaya karar verdiğini söyledi

 

Kaynak: TELE1