Haber

Baro taslağı AKP'yi böldü

Baro taslağı AKP'yi böldü

AKP'nin baroların yapısını değiştirmek için hazırladığı taslak, parti içinde tartışmalara neden oldu. TBB yönetimini" baro başkanlarının belirlemesi" önerisi, başkanların çoğunluğunun iktidara muhalif olduğu söylenerek taslaktan çıkarıldı.

Baro ve meslek örgütlerinin yapısını değiştirmek isteyen AKP'nin hazırladığı taslakta Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı ve yönetimini “delegelerin değil, baro başkanlarının seçmesi önerisi", 80 baro başkanının çoğunluğunun iktidara muhalif tavırda olması nedeniyle bu istek AKP içinde tartışmalara neden oldu. Barolarla ilgili taslak AKP Merkez Yürütme Kurulu’na sunulurken, tartışmalar sonrasında bu maddenin taslaktan çıkarıldığı belirtildi. Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun haberine göre, AKP MYK, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün toplandı. Toplantıda, AKP’li kurmaylar, baroların seçim yapısında değişiklik öngören yasa taslağı ile ilgili sunum yaptı.

Bakan Gül: Baroların eleştirileri ideolojik

'ALTERNATİF BARO'

Yasa teklifinin taslak metnine göre, 'avukat sayısı 5 bini aşan illerde' 2 bin üyesi bulunan 'alternatif baro' kurulabilecek. Avukat sayısı 5 binin üzerinde bulunan iller arasında ise sadece Ankara, İstanbul ve İzmir yer alıyor. Bu üç büyükşehirde 'alternatif baro' kurulması durumunda ise baro başkanları toplam sayısının 85, 90 civarında olması bekleniyor. Mevcut düzenlemede ise ülke genelinde 80 baro başkanı bulun Yine AKP MYK’de sunulan taslağa göre, mevcutta bulunan baroların konumu korunacak ancak diğer barolar “kuruluş tarihine göre bir sıralamaya” tabi tutulacak. Buna göre, Ankara’da mevcutta bir baro bulunurken, “Ankara 2. Barosu”, “Ankara 3. Barosu” ya da “İstanbul 2. Barosu”, “İstanbul 3. Barosu” gibi barolar oluşturulabilecek. “Alternatif baroların kurulması” sonrasında ise üye sayısının 2 binin altına düşmesi durumunda, sayının tamamlanamaması halinde, o baro kapatılacak.

Avukatından Erdoğan’a sitem… Hedefte Soylu mu var?

Mevcut düzenlemeye göre, TBB’nin genel kurulunu “olağanüstü toplantıya çağırmak için en az 10 baronun yönetim kurulunun imzası yeterli olabiliyordu. Ancak AKP’li kurmayların hazırladığı taslağa göre, “TBB genel kurulunu olağanüstü toplantıya çağırmak için baroların yarısının yönetim kurulları yazısı” gerekecek.Ancak Türkiye’de bulunan 80 baro başkanının çoğunluğunun iktidara muhalif tavırda olması nedeniyle bu istek AKP içinde de tartışmalara neden oldu. Bu şekilde bir düzenlemenin “TBB başkanı ve yönetimi seçiminde yönetimin tamamen muhalif gruplarca belirlenebileceği”, bu yüzden düzenlemenin “AKP’deki hukukçu milletvekillerinin itirazı üzerine çıkarıldığı” belirtiliyor. Söz konusu düzenlemeye TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’ndan da itiraz geldiği ifade ediliyor. Taslağın bu dönem TBMM’ye gelip gelmeyeceği netlik kazanmazken, AKP’nin teklifi bir an önce Meclis’e getirmek istediği de konuşuluyor.

Bakan Soylu polisiyle ters düştü