Bakırköy’deki ailenin ölümünü TELE1’e değerlendiren CHP’li Ali Şeker: Herkes devletten alacaklı

Yayın tarihi: 15 Kasım 2019 Cuma 12:04 pm - Güncelleme: 15 Kasım 2019 Cuma 5:15 pm

Bakırköy’de 1’i çocuk 3 kişinin ölü bulunmasının ardından Kaymakamlık tarafından yapılan açıklamada “siyanür” bulgusuna rastlandığı açıklandı. 3 haftada 3’üncü aile intiharı sonrası AKP’nin ekonomi politikası ve yükselen yoksulluğu yeniden gündeme geldi.

Artan intihar vakalarına ilişkin TELE1’e konuşan Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Doktor Ali Şeker, söz konusu intiharları “umutsuzluk intiharı” olarak yorumlarken, “Umudu tekrar var etmek, halka yönelik bir çözüm paketini acilen ortaya koymak gerekiyor” dedi.

Bakırköy’deki intihar vakasında da ilk bulguların, “Ben gidersem geride kalanlar perişan olur” şeklinde bir yönü olduğunu söyleyen Şeker, yurttaşların devlete güvenmediğini vurguladı.

MECLİS’TE ‘ARAŞTIRILSIN’ DENİLDİ

Şeker, intihar vakalarının daha önce de tek tek yaşandığını fakat giderek artan toplu intiharların çok ciddi bir durumun işareti olduğunu belirtirken, geçtiğimiz yıl Meclis’te intihar vakalarıyla ilgili bir araştırma önergesi verdiklerini ancak ciddiye alınmadığını söyledi.

Meclis’teki bütçe görüşmeleri sırasında CHP’nin “aile sigortası” olarak önerdiği, “temel vatandaşlık geliri” olarak bir ailenin asgari geçimini sağlayacak ödemenin yapılmasını söylediklerini ifade eden Şeker, yurttaşların faturalarını dahi ödeyemeyecek duruma geldiğini hatırlattı.

YOLSUZLUĞUN ULAŞTIĞI BOYUT: YÜZ BİNLERCE İNSANIN ELEKTRİĞİ, SUYU KESİLİYOR

Şeker, “Yolsuzluğun ulaştığı boyutta bütçenin önemli bir kısmını faturalara veriyoruz. Elektriği, suyu kesiliyor yüz binlerce kişinin. Fatih’teki intihar vakasından sonra, ailenin intihar ettiğini bile bile Cengiz İnşaat’ın elemanları, “Bize talimat geldi” diyerek elektriği kesiyor. Bu aynı zamanda, insanlıktan çıktığımızın işaretidir” dedi.

‘HERKES DEVLETTEN ALACAKLI’

“Devletin kaynakları Ağaoğlu’na, Cengiz İnşaat’a, müteahhitlere veriliyor. Oysa bu kaynakların esas pay sahibi işsizlerdir” diyen Şeker, şöyle konuştu:

“İşsizlik fonunda biriken paralar müteahhitlere akıyor. Deprem için toplanan paralar depreme harcanmıyor. Tarım için Gayrı Safii Milli Hasıla’dan (GSMH) çiftçilere aktarılması gereken paralar aktarılmıyor. Toplumun işçisi, çiftçisi, yoksulu herkes devletten alacaklı. Herkes bir umut arıyor, bu umudun tekrar var edilmesi birinci derece sorumluluktur.”

“İnsanların umutsuzluğu ortak, bu umutsuzluğu sonlandırmak için çözüm bulunmaması büyük bir sorun. Sosyal devletin bir an önce yoksulluğa yönelik eylem planı ortaya konup, çözüm üretilmesi gerekiyor.”

Dört kardeşin intihar ettiği Fatih’te eylem: Failleri ülkeyi yönetenlerdir