MHP’li Başkan’dan Bakanlığa İkizdere tepkisi: Yüzde 88.32 oy vermemizin ödülü bu mu?

Yayın tarihi: 15 Haziran 2023 Perşembe 12:58 pm - Güncelleme: 15 Haziran 2023 Perşembe 3:23 pm

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Reis RS Enerji Elektrik Üretim Sanayi’nin İkizder’de ‘İkizdere-Dereköy HES’ Projesi için başlatılan ÇED sürecinde, planlanan halkı bilgilendirme toplantısını iptal etti.

Reis RS Enerji Elektrik Üretim Sanayi tarafından Rize, İkizdere ilçesi, Dereköy Köyü Mevkii, Kabahor Deresi adresinde planladığı HES projesiyle ilgili ÇED sürecini başlattı. Reis Holding, ‘halkın bilgilendirilmesi ve sürece katılımı toplantısının’ 22 Haziran saat 10.00’da İkizdere Öğretmenevi toplantı salonunda yapılacağını duyurdu.

“BÖLGEDE HES VE BENZERİ BİR YATIRIM İSTEMİYORUZ”

İkizdere Belediye Başkanı MHP’li Hakan Karagöz, konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Toplantının iptal edildiğini duyuran AKP Rize Milletvekili Muhammed Avcı, “Bölgenin tamamında hiçbir şekilde HES ve benzeri bir yatırımın yapılmamasını istiyoruz” dedi.

Son Cumhurbaşkanlığı seçiminde de bunu Sayın Cumhurbaşkanımıza Rize ili içinde en yüksek oy oranı olan yüzde 88,32 oranında oy vererek Cumhurbaşkanımızın ilçesi olan Güneysu ilçesini de geri bırakarak göstermiştir. İkizdere halkı Cumhurbaşkanını bir başka seviyor. Kaldı ki bu HES projesinin yapılmak istenen alan birinci derece SİT ve korumalı SİT alanı içinde.

Bu haber alır almaz görüşmeler başladık gerekli yerler bürokrasi ve siyasi iradenin ilgili makamları ile gerek sözlü gerekse ilgili (muhtar, STK) kurumlar tarafından dilekçeler verildi. İkizdere halkı 22 Haziran da yapılacak olan ÇED toplantısına odaklandı bu toplantı burada kesinlikle yapılmayacak, nasıl yıllar önce mücadele ettiysek yine edeceğiz sesimizi sayın Cumhurbaşkanına da duyuracağız, bizim kendisine yüzde 88,32 oy vermemizin ödülü bu HES mi diyor. İkizdereliler, bizler, ilimiz siyasi iradesi ve İkizdere halkı topyekûn asla devlet yatırımlarına karşı değil, her daim devletinin yanında.

Yalnız UNESCO tarafından dünyada korunması gereken ilk 100 vadinin içinde olan, bitki çeşitliliği açısından Türkiye’deki bitki çeşitliliğinin yüzde 8’ini ihtiva eden, dünyada nadir bölgelerde bulunan endemik türleri bünyesinde barındıran, binlerce yıllık yaşam tarihi olan bu vadinin neyi neye feda ediliyor hesabı yapılmadan ve devamında belki de eski projelerin hortlayacağı yatırım adına çıkılan bu bilinmez yola karşı duruşunu gösterme iradesine sahiptir ve bunda kararlıdır.

Deprem de Cengiz’i durduramadı! İş makineleri İkizdere’de