Deprem de Cengiz’i durduramadı! İş makineleri İkizdere’de

Yayın tarihi: 16 Şubat 2023 Perşembe 2:51 pm - Güncelleme: 16 Şubat 2023 Perşembe 2:51 pm

Türkiye, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerde yıkılan 11 ile yardım götürmek için kenetlenmişken Cengiz İnşaat iş makinelerini İkizdere’de çalıştırırken görüntülendi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde Türkiye’nin 11 şehri yerle bir oldu. Türkiye deprem bölgesine yardım götürmek için kenetlenmişken Cengiz İnşaat İkizdere’de çalışmalarını sürdürürken görüntülendi.

Diken’de yer alan habere göre, yöre halkı bölgede hala dinamit patlatıldığını, kepçelerin ve kamyonların çalıştığını söyledi. Rize İdare Mahkemesi’nin kararı doğrultusunda İşkencedere Vadisi’nde bilirkişi heyeti keşif yapmış ve raporda şu maddeler yer almıştı:

-Bölgede kalıcı hasar bırakacak.
-Arıcılık ve çayda verim düşecek.
-Su dengesi bozulacak, erozyona neden olacak.
-Toz emisyonları hesaplanan değerden yüksek olacak, yerleşim yerlerini etkileyecek.
-Dere yatakları tahrip ediliyor.
-Taş savrulması Rize-İspir Yolu ve tünel girişini etkileyecek.
-Taş ocağı yapılması teknik olarak uygun değil, alternatif yerler var.
-Bölge halkının direnişine ve çalışmaların durdurulması için tüm mahkeme kararlarına rağmen Cengiz İnşaat’ın bölgedeki yıkıcı faaliyetleri devam ediyor.

10 ili yıkan deprem felaketinde 11’inci gün! 36 bin 187 can kaybı

İKİZDERE’DE NE OLUYOR?

Geçtiğimiz yıl Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı İyidere sahiline yapılması planlanan lojistik liman için ihaleye çıkılmıştı. İhaleyi 1 milyar 719 milyon lira karşılığında muhalefetin ‘Beşli Çete’ ismini taktığı iktidara yakınlığıyla bilinen şirketlerden Cengiz İnşaat ve Yapı&Yapı AŞ ortaklığı kazanmıştı.

Projede deniz dolgusu öngörülmüş, bu nedenle ham madde temini için taş ocakları ve bağlantı yoluna ihtiyaç doğmuştu.

Hammadde ihtiyacının karşılanabilmesi için İşkencedere Vadisi’nde bulunan Cevizlik ve Gürdere köylerinde 17 adet parsel için acele kamulaştırma kararı çıkarılmış, karar, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla 19 Mart 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmıştı.

21 Nisan’da iş makinelerinin faaliyete geçmesi yöre halkını karşı eyleme geçirmiş ancak halk, jandarma engeliyle karşılaşmıştı.

Cengiz İnşaat, eylemler sonrası topu bakanlığa atarak, “Hammaddenin temin edilmesi planlanan İkizdere Cevizlik Taş Ocağı, bakanlık tarafından seçilmiştir” demişti.

Taş ocağı çevresine hem takviye jandarma konuşlandırılmış hem demir kapı çekilmişti. Köylüleri ikna için ilçeye giden Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, protestoyla uğurlanmış, sonra da halkın kandırılmaya çalışıldığını öne sürmüştü.

Depremin 11’inci gününde mucizenin ismi Aleyna! 248’inci saatte kurtarıldı