Bakanlığa terör saldırısında 9 jandarma 2 polise soruşturma izni!

Yayın tarihi: 20 Kasım 2023 Pazartesi 11:46 am - Güncelleme: 20 Kasım 2023 Pazartesi 12:13 pm

Kayseri’den gasp edilen araçla Ankara’da bulunan İçişleri Bakanlığı’na düzenlenen terör saldırısına ilişkin müfettiş raporu tamamlandı. Olayla ilgili 9 jandarma 2 polis hakkında soruşturma izni talep edildi. Kararı Kayseri Valiliği verecek.

Ankara’da İçişleri Bakanlığı’na 1 Ekim’de düzenlenen saldırının ardından görevlendirilen Mülkiye müfettişlerinin incelemeleri sona erdi.

Duvar’dan Can Bursalı’nın haberine göre, Müfettişlerin raporu doğrultusunda, saldırıda ihmali olduğu değerlendirilen 9 asker ve 2 polis memuru hakkında adli soruşturma izni istendi.

Bakanlık yerleşkesinin Atatürk Bulvarı’ndaki girişi önüne hafif ticari araçla gelen iki kişinin düzenlediği saldırıda, herhangi bir can kaybı yaşanmadı. Saldırganlardan biri üzerindeki bombayı patlatarak hayatını kaybetti. Diğer saldırgan ise silahlı çatışma sonucunda öldürüldü.

İçişleri Bakanlığı’na terör saldırısı! Erişim engeli ve yayın yasağı

OTOMOBİLİ KAYSERİ’DE GASP ETTİLER

Teröristlerin, olaydan yaklaşık 11 saat önce Kayseri’nin Develi ilçesinde veterinerlik yapan Mikail Bozlağan’ı öldürerek aracını gasp ettiği ve bu araçla Ankara’ya gidip saldırıyı gerçekleştirdiği belirlendi. Ancak Bozlağan’ın öldürülüp aracının gasp edilmesinden 2 gün önce teröristlerin yine Develi’de  bir aracı gasp etmek istediği ortaya çıktı.

JANDARMAYA HAREKETE GEÇİLMEDİ

Gazeteci Tolga Şardan, saldırıdan 5 gün sonra kaleme aldığı yazısında, İçişleri yerleşkesi önüne giden saldırganların Develi’de 28 Eylül tarihinde başka bir aracı gasp etmek istediklerini, başaramayınca da arkadan Kalaşnikof silahlarla ateş açtıklarını, aracın içinde bulunan iki kişinin jandarma karakoluna giderek şikayetçi olduğunu ancak gerekli soruşturmanın başlatılmadığını belirtti. Şardan yazısında, 28 Eylül’de araç gaspı girişiminden kurtulan ve ihbarcı olan iki kişinin, jandarmanın kendilerine etrafta yaban domuzu avcılarının olduğunu, araca isabet eden kurşunlarında avcıların silahından çıkmış olabileceğini söylediğini belirtmişti.

SORUŞTURMADA İKİ BAŞLIK BELİRLENDİ

28 Eylül’deki gasp girişiminde başarısız olan saldırganlar iki gün sonra bir gasp girişimde daha bulundu. Teröristler bu gasp girişiminde öldürdükleri Mikail Bozlağan’ın aracıyla Ankara’ya kadar geldi. Saldırının ardından Kayseri’ye gönderilen Mülkiye müfettişleri hazırladıkları raporda, polis ve jandarmanın ihmalleriyle ilgili iki başlık belirledi. Başlıklardan ilki, 28 Eylül’deki ilk gasp girişimiyle Bozlağan’ın öldürülüp aracının gasp edilmesi olaylarının birlikte değerlendirilerek terör bağlantısı olabileceği ihtimalinin göz ardı edilmesi oldu. İkinci başlık ise, Bozlağan’ın aracının gasp edildikten sonra plaka tanıma sisteminde (PTS) gerekli tespitlerin yapılmamış olmasıydı.

2 POLİS 9 JANDARMA HAKKINDA SORUŞTURMA İZNİ

Müfettişler, hem gasp girişimi ve sonrasındaki gaspla ilgili terör bağlantısı değerlendirmesinin yapılmaması hem de plaka tanıma sistemine gerekli girişlerin yapılmaması nedeniyle 2’si polis 9’u jandarma, toplam 11 kamu görevlisi hakkında soruşturma izni istedi. Hazırlanan raporun ardından soruşturma izni talebi, Develi ilçesinin bağlı olduğu Kayseri Valiliği’ne gönderildi.

Kaynak: TELE1