Bakan Koca’dan ebeveynlere ‘Strep A’ uyarısı! “Hemen acil servise başvurun”

Yayın tarihi: 2 Şubat 2023 Perşembe 11:08 am - Güncelleme: 2 Şubat 2023 Perşembe 11:09 am

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, çocuklar arasında hızla yayılan Strep A hastalığına ilişkin bazı semptomları sıralayarak ebeveynlere uyarıda bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dünyada hızla yayılan ve çocuklarda görülen ‘Strep A’ hastalığına ilişkin sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı.

Aileleri uyaran Bakan Koca, “Çocuğunuzun ani başlayan ateşi ve boğaz ağrısı var ve ateş düşürücüye rağmen düşmüyor, kötüye gidiyorsa; normalden çok daha az besleniyor veya sıvı almıyorsa, nefes almakta zorlanıyor, vücudunda hızla yayılan döküntüler varsa hemen 112 Acili arayın veya Acil Servise başvurun” ifadelerini kullandı.

Bakan Koca, “Çocuğunuzun ani başlayan ateşi ve boğaz ağrısı var ve ateş düşürücüye rağmen düşmüyor, kötüye gidiyorsa; normalden çok daha az besleniyor veya sıvı almıyorsa, nefes almakta zorlanıyor, vücudunda hızla yayılan döküntüler varsa hemen 112 Acili arayın veya Acil Servise başvurun. İlaç tedavisine başlandıktan 24 saat sonra bulaşıcılık artık söz konusu değildir” diye konuştu.

“ÜLKEMİZDE DE AZ SAYIDA VAKA BİLDİRİLMİŞTİR”

Bakan Koca, “Eylülden beri bazı Avrupa ülkelerinde A grubu beta-hemolitik streptokok vakaları bildirilmektedir. Ülkemizde de az sayıda vaka bildirilmiştir. A grubu beta-hemolitik streptokok enfeksiyonlarının çoğu boğaz iltihabı veya ciltte enfeksiyon şeklinde ve kısmen hafif enfeksiyonlardır” dedi.

Türkiye’de Strep A bakterisi nedeniyle ilk çocuk ölümü! İşte hastalığın belirtileri