Bakan Dönmez’in ‘elektriği kesilen abone’ olarak açıkladığı 35 bin yurttaş 7 aydır karanlıkta

Yayın tarihi: 10 Kasım 2022 Perşembe 9:49 am - Güncelleme: 10 Kasım 2022 Perşembe 9:49 am

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yılın ilk 7 aylık döneminde 26 ilde faturasını ödeyemeyen 34 bin 790 abonenin elektriğinin kesildiğini duyurdu. Ancak, bu rakamın ocak-temmuz aylarını kapsayan dönemde elektriği kesilmiş olan ve hala açılamayan yurttaşı gösterdiği ortaya çıktı.

Bakan Dönmez yılın ilk 7 aylık döneminde 26 ilde borcunu zamanında ödeyemediği için 34 bin 790 abonenin elektriğinin kesildiğini bildirdi. Ancak Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre; bu rakam 7 aylık dönemde elektriği kesilen ve hâlâ açılmayan abone sayısını kapsıyor.

7 aylık dönemde gecikmiş faturasını ve 182 liralık açma kapama parasını ödeyip elektriğini açtıranların listeden çıkarıldığı, bu nedenle gerçek mağdur sayısının çok daha fazla olduğu ifade edildi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Bakan Dönmez’e 2021-2022 yılları arasında borcunu ödemediği için elektriği kesilen abone sayılarını sordu.

Dönmez ise yanıt olarak 26 ilin verilerini gönderdi. Buna göre; 26 ilde geçen yılın tamamında 71 bin 220 abonenin elektriği borcundan dolayı kesilirken, bu yılın ilk 7 ayında 34 bin 790 yoksul abone karanlıkta kaldı.

Öte yandan, listede dikkat çeken detaylar yer aldı. Dönmez’in gönderdiği verilere göre; İstanbul’da bu yılın ocak-temmuz döneminde hiç kimsenin elektriği kesilmediği bilgi yer aldı.

Tanrıkulu, konuya ilişkin yaptığı araştırmada borcundan dolayı elektriği kesilen ancak sonradan açtıranların listeden ayıklandığını, böylece gerçek mağdur sayısının düşük gösterilmeye çalışıldığı bilgisini aktardı.

İstanbul’da doğal gaz faturalarında taksit dönemi