Babası için avukat oldular: Avukat olmamız babamı kurtarmaya yetmiyor

Yayın tarihi: 19 Şubat 2020 Çarşamba 9:55 am - Güncelleme: 19 Şubat 2020 Çarşamba 9:55 am

İlk kez 12 Eylül 1980 darbesi döneminde tutuklanan ve “Benim bu düzene isyanım bitmez” diyen siyasetçi, yazar ve avukat Mahmut Alınak, önceki gün 10. kez cezaevine girdi. Kars’ta, 13 Şubat’ta evine yapılan baskında gözaltına alınan yazar Mahmut Alınak tutuklanmadan önce “Bu şartlarda cezaevine girmemek bir aydına yakışmayacak bir şeydir. Ben demokrasi nöbeti tutmak için cezaevine giriyorum. Hoşça kalın” açıklamasında bulundu.

Cumhuriyet’e konuşan Alınak’ın avukatı ve oğlu Bişar Abdi Alınak, “Dosyada tutukluluğa ilişkin itiraz da bulunmayacağız. Babam siyasi rehine olarak alındı. Türkiye’de yargının geldiği durumda hukuki bir başvuru yapmak, dosyayı meşrulaştırma anlamına gelir. Kaldı ki babam bu hukuksuzluğun, hukuk katliamının deşifre olması için tutuklanma talep etti” dedi.

Mahmut Alınak 68 yaşında 10. kez cezaevine böyle götürüldü

Babasının düşüncelerinden dolayı ömrünün yarısından fazlasını cezaevinde geçirdiğini söyleyen Bişar Abdi Alınak, “Babasız büyüttüler, babasız yaşlanalım istiyorlar. Babamı 10 değil, 110 kere cezaevine alsalar fikirler değişmeyecek. Babamın bu duruşundan dolayı çocukları olarak çok gururluyuz. Yıllar önce babam cezaevindeyken bir yazı kaleme almıştım. F tipinde Babalar Günü diye. O yazıda yazmıştım babama, ‘Senin için avukat oldum bunu biliyor muydun’. Evimizde çok dramlar oldu. Kardeşimin ve benim avukat olmamızda babamın yaşadıkları çok etkili” diye konuştu. Diğer oğlu avukat Sinan Alınak ise “Avukat olmamız babamı kurtarmaya yetmiyor. Babanızı elinizden alıp götürüyorlar” dedi.

Mahmut Alınak ve beraberindekiler tutuklanma esnasında kelepçe takılmasına tepki gösterdi. Hukukçu Prof. Adem Sözüer, sosyal medya hesabından “68 yaştaki #MahmutAlınak’ı böyle kelepçeleme hem kanuna aykırı hem insan haysiyetine saygı ile de bağdaşmaz” dedi.

Diyarbakır, Gaziantep, Adıyaman Barosu’nun da aralarında bulunduğu 7 baro, Alınak’ın tutuklanmasına tepki gösterip “Hukuk devleti ilkesine uygun düşmemiştir” açıklaması yaptı.