Babacan: İki kez toplantıdan çıkıp danışmanlarımla görüştüm

Yayın tarihi: 9 Mart 2023 Perşembe 9:18 pm - Güncelleme: 9 Mart 2023 Perşembe 10:27 pm

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Babacan, Millet İttifakı’nın adayının belirlendiği altılı masa toplantısında iki kez toplantıdan çıkıp danışmanları ile görüştüğünü söyledi.

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Habertürk’te altılı masanın son toplantısının perde arkasını anlattı. Babacan, “İki kez toplantıdan çıkıp danışmanlarımla görüştüm. Baştan incelemeden apar topar imza atarsanız, sonra imzanızın altında kalırsınız çünkü. Bir yarım saat toplantıdan ayrıldım. Arkadaşlarımla değerlendirdik ve oturduk. Makul şekilde konuyu olgunlaştırdık.” dedi.

Babacan, şunları söyledi:

Masaya oturuyor olmamız bir şeyleri baştan kabul etmemiz anlamına gelmez dedik. Önce koltukları oturduk, birer kahve içtik. Sonra sayın Akşener, CHP ile iki belediye başkanı konuşmasını anlattı. Bir önşart ve dayatma olmadı Allah için masada. Belli bir söz verilmiş gibi masaya dönüyor gibi anlaşılmaya müsait bir açıklamadaydı. Üslup konusunu önce iskonto ediyoruz. Ses tonu, iskonto. Netine bakıyoruz. Nette argümanlar, rasyonalite vardır ya da yoktur. Teklifi inceledik, siyasi ve hukuki açıdan ne olur? İki kez toplantıdan çıkıp danışmanlarımla görüştüm siyasi ve hukuki değerlendirmesini. 1 saate yakın değerlendirdik. Tekrar girdik salona, 6 genel başkan konuştuk. Belli noktaya geldi, sonra tekrar arkadaşlarımla görüşmemiz gerektiğini söyledim. Baştan incelemeden apar topar imza atarsanız, sonra imzanızın altında kalırsınız çünkü. Bir yarım saat toplantıdan ayrıldım. Arkadaşlarımla değerlendirdik ve oturduk. Makul şekilde konuyu olgunlaştırdık.

“MUHALEFETTE KİM VARSA HEPSİ AYNI TAKIMDA”

Muhalefette kimler varsa hepsi şimdi aynı takımda. Şimdi insanlar ‘Benim cumhurbaşkanı adayım şuydu’ demiyor. Şu andaki yönetimin bir an önce değişmesi gerektiğini, gerçek demokrasiyi düşünen herkes bunu büyük bir mutlulukla karşıladı. Gerçekten tarihi başarı elde ettik. Hukuki yapılabilirliği, siyasi fizibilitesi iki belediye başkanı değerlendirildi. Sayın Cumhurbaşkanının uygun göreceği zamanda, görevleri tamamlanmış olarak Cumhurbaşkanı yardımcısı olarak görev yapacaktır dedik. Bu seçimden sonra sayın Cumhurbaşkanının inisiyatifinde olacaktır. Sayın Kılıçdaroğlu bize sorabilir ama biz bunda da mutabakat isteriz demedik. Önemli bir atama kararı, düzenleme, kararname ise zaten 6 genel başkan bir araya gelip istişare ve uzlaşıyla alınacak. Güvenlik, afet yönetimi, sağlık, eğitimle ilgili önemli kararsa 6 genel başkan sürecin tümünde olacak. İki belediye başkan tanımlanmış alanda görevlerini yapacak.

“HDP DESTEK VERİRSE ÇOK MEMNUN OLURUZ”

HDP’nin Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşme çağrısı ve Kılıçdaroğlu’na destek verilmesi yönünde de açıklama yapan Babacan şu ifadelerle sözlerini sürdürdü:

“Şunu isteriz, ortak cumhurbaşkanı adayımızın çok geniş çevrelerden destek alıp, çok fazla partinin destek vermesini isteriz. Rasyonel bir beklenti. Ama Millet İttifakı 6 partiden oluşuyor. Destek verirlerse çok memnun oluruz.”

Babacan’dan Adıyaman’da para dağıtan Erdoğan’a tepki! “Ulufe dağıtır gibi”