Aytun Çıray: Akşener siyasi canlı bomba gibi, partiyi imha ediyor

Yayın tarihi: 15 Aralık 2023 Cuma 3:56 pm - Güncelleme: 15 Aralık 2023 Cuma 4:01 pm

Partide üst üste yaşanan istifaların ardından konuşan eski İYİ Parti Milletvekili Aytun Çıray, “Akşener siyasi canlı bomba gibi, kendisini ve partiyi imha ediyor” dedi.

Eski İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, parti içindeki karışıklıklar ve peş peşe gelen istifalar hakkında açıklamalarda bulundu.

Artı TV’ye konuşan Çıray, parti içindeki kopuşların giderek genişleyeceğini ve istifaların devam edebileceğini “Böyle olmasını asla temenni etmezdim ama gidişat o. Her gün yeni bir olayla karşılaşıyoruz. Bu olay, olabilecek yeni bir olayın da öncüsü ve habercisi olmuş oluyor” sözleriyle dile getirdi.

“AKŞENER KENDİSİNİ VE PARTİSİNİ İMHA EDİYOR”

6 Haziran’da İYİ Parti’den istifa eden Aytun Çıray, parti içindeki kopuşların dört yıl önce başladığını ifade etti. Çıray, Akşener’in partiyi imha ettiği görüşünü savundu:

“Ne olduysa 2019 seçimlerinden sonra oldu. 2020 kurultayında ilk defa benim gibi merkez liberal demokrat siyasetçilerin İYİ Parti’den tasfiyesi gündeme geldi. Ondan sonra süreç ağırlaşarak devam etti. Bugün gelinen noktada adete İYİ Parti liderliği ve yönetiminde bir siyasi harakiri yapıyorlar. Daha önceki röportajda söylediğim gibi, Akşener siyasi canlı bomba gidi davranıyor adeta. Kendisini ve partisini imha ediyor. Millet İttifakı’nın üyelerine de önemli ölçüde zarar veriyor.”

“DAĞILAN BİR PARTİ GÖRÜNÜMÜNDE”

İYİ Parti ve CHP arasında yerel seçimlere yönelik işbirliği ihtimalinin artık kalmadığını dile getiren Çıray, “Zaten bu aşamadan sonra yapılacak bir ittifak da pozitif bir fayda vermez. Masa kriziyle başlayan süreç çok daha ağır bir şekilde ilerliyor. Görünen tablo, adeta İYİ Parti dağılan bir siyasi parti görünümünde” diye konuştu.

“PARTİ İÇİNDE ÇİRKİN TARTIŞMALAR OLUYOR”

Kendi istifa sürecine de değinen Çıray, son olarak yaşanan parti içi çirkin tartışmalardan dolayı üzüntü duyduğunu söyledi:

“Seçimler zarar görmesin diye seçim sonuna kadar bekledim ve sonrasında hiçbir şart öne sürmeden İYİ Parti’den istifa ettim. Şu anda parti içinde başka çirkin tartışmalar oluyor. O tartışmaların içine girmek istemiyorum. Zaten o tartışmalar İYİ Parti’nin ne hale düşürüldüğünün en büyük göstergesi. Üzülerek söylüyorum.”

İYİ Parti’de görevden alınan Ahmet Zeki Üçok Akşener ile konuşmasını anlattı

NE OLMUŞTU?

İYİ Parti Genel İdare Kurulu toplantısında, CHP’nin yerel seçimlerde iş birliği teklifi görüşülmüştü. Toplantıda yapılan oylamada CHP’nin teklifi, 14’e karşı 35 oyla reddedilmişti.

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, partisinin gelecek yıl yapılacak yerel seçimlere “müstakil olarak girme kararı” aldığını bildirmişti. CHP’nin yerel seçimlerde iş birliği teklifinin reddedilmesinin ardından İYİ Parti’de istifa dalgası başladı.

İYİ PARTİ’DE İSTİFA FURYASI

İYİ Parti’de son günlerde üst üste istifalar yaşandı. İlk olarak İYİ Parti’nin AKP’yle ittifak yapması gerektiğini söyleyen Eskişehir Milletvekili İdris Nebi Hatipoğlu, partiden istifa etti. Hatipoğlu, istifasının ardından AKP’ye katıldı. Hatipoğlu’na rozetini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan taktı. İYİ Parti’de daha sonra eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve Genel İdare Kurulu Üyesi Bahadır Erdem de istifa etti. Partinin Merkez Disiplin Kurulu Üyesi Çağdaş Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla istifa ettiğini duyurmuştu.

İYİ Parti’den istifa edenler arasında Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır ve eski İzmir Milletvekili Aytun Çıray da yer almıştı. İstanbul Milletvekili Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu da İYİ Parti’den istifa ettiğini duyuran isimlerden olmuştu.

İBB Grup Başkanvekili İbrahim Özkan da, 2024 Yerel Seçimleri’nde CHP’den gelen iş birliği teklifini reddeden, İYİ Parti’nin her yerde aday çıkarma kararına itiraz ederek CHP ile iş birliğini savunmuş ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in talebiyle görevinden istifa etmişti. Ardından, İBB İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan’ın yerine seçilecek isim için yapılan seçimde, 8 üyeden 7’si yeniden İbrahim Özkan’ı seçmişti. İYİ Parti, üyelerin teamüle aykırı davrandığını savunarak kararı alan yedi üyenin disipline sevk edildiğini açıklamıştı.  İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Zeki Üçok Genel Başkan Meral Akşener tarafından görevden alındı ve Genel Başkan Yardımcısı Ece Güner de, yayımladığı açıklamayla istifa ettiğini duyurdu.

Son olarak ‘Şeyh Said’ açıklaması nedeniyle disiplin kurula sevk edilen İYİ Parti İstanbul Milletvekili Salim Ensarioğlu partisinden istifa etti.

İYİ Parti eriyor! Salim Ensarioğlu da istifa etti

İYİ Parti’den istifa eden Aytun Çıray: Bugün o oylamada ben olsaydım 14 kişinin içinde olurdum

Kaynak: TELE1