AYM’den 10 yıl sonra ‘Sivas Katliamı davası’ kararı: Ek rapor hazırlandıktan sonra görüşülecek

Yayın tarihi: 15 Şubat 2024 Perşembe 12:17 pm - Güncelleme: 15 Şubat 2024 Perşembe 12:25 pm

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2012 yılında zaman aşımından düşen Sivas Katliamı’na ilişkin katliamda yaşamını yitirenlerin yakınlarının 2014 yılında yaptığı başvuruyu değerlendirdi. Yüksek Mahkeme, dosyanın ek rapor hazırlandıktan sonra görüşülmesine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi, Sivas Katliamı’nda yaşamını yitiren aydınların yakınlarının başvurusunu değerlendirdi. Yüksek Mahkeme başvurunun, ek rapor hazırlanıp dosyanın yeniden görüşülmesine karar verdi.

BAŞVURU 2014 YILINDA YAPILDI

2014’te yapılan başvuruda, yargılama sürecinin etkili yapılmadığı ve adil yargılamaya ilişkin hükümlerin ihlal edildiği kaydedilmiş, Madımak Oteli’nin yakılmasına ilişkin eylemin “insanlığa karşı suç” kapsamında değerlendirilmesi ve bu nedenle zamanaşımına uğramaması gerektiği belirtilmişti. 2014’teki bireysel başvuru, AYM İkinci Bölümü’nce 29 Haziran 2021’de görüşüldü ve incelenmesi ertelendi. Yüksek Mahkeme, 14 Aralık 2023’te başvuruyu tekrar ele aldı, görüşülmesini bir kez daha erteledi. AYM İkinci Bölümü en son 25 Ocak 2024’te bireysel başvurunun Genel Kurul’a sevkine karar verdi. Genel Kurul, başvuruyu bugün görüştü.

ÜÇ SANIĞIN YARGILANDIĞI DAVA DÜŞMÜŞTÜ

Sivas’ta 2 Temmuz 1993 tarihinde Madımak Oteli’nde 33 aydın ile iki otel çalışanının gericiler tarafından yakılarak katledilmesine ilişkin ana davada, Ankara 1 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde tutuklu yargılanan sanıklardan Murat Sonkur 3 yıl, Eren Ceylan ve Murat Karakaş ise 15’er yıl hapse mahkûm edilmişti. Tahliye kararı veren mahkeme, haklarındaki hükmün Yargıtay’ca bozulmasının ardından tekrar görülen davada, bulunamadıkları gerekçesiyle bu sanıklara ilişkin dosyayı ana dava dosyasından ayırmıştı.

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 14 Eylül 2023’te firari üç sanığın yargılandığı davanın zaman aşımından düşmesine hükmetmişti. Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Sivas katliamı davasının zamanaşımından düşürülmesinin gerekçesi olarak o tarihte TCK’de “insanlığa karşı suç” tanımının ve yaptırımının bulunmamasını göstermişti.

Can Atalay kararı yeniden Anayasa Mahkemesi’ne taşınıyor!

Kaynak: TELE1