AYM kararına rağmen 1 Mayıs’ta Taksim’e izin yok

Yayın tarihi: 29 Nisan 2024 Pazartesi 11:11 am - Güncelleme: 29 Nisan 2024 Pazartesi 11:34 am

Haber: Tele1 Haber Merkezi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 1 Mayıs İşçi Bayramı için Taksim Meydanı’na izin verilmediğini açıkladı. Anayasa Mahkemesi (AYM) 2023 yılında Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs kutlamalarına kapatılmasını hak ihlali saymıştı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Yerlikaya 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın Taksim Meydanı’nda kutlanması taleplerinin reddedildiğini açıkladı.

Yerlikaya’nın açıklamalarından satır başları şöyle:

“Emek bizim inancımızda kültürümüzde müstesna bir öneme sahiptir. İşçi hakkının korunmasına her zaman öncelik verdik. Toplantı ve gösteri yürüyüşü demokratik bir haktır ancak burada çok önemli bir hassasiyet var o da yürüyüşlerin toplumumuzun huzurunu kamu düzenini aksatmamasıdır. Anayasamızın 34. maddesi de işte bu hassasiyetlere ver vermiştir. 1 Mayıs nedeniyle şimdiye de 55 ilimizde 103 ayrı etkinlik müracaatı yapıldı bunların tamamına izin vermiştir. İstanbul’da 40 ayrı yer ve güzergah ilan edilmiştir.”

KESK: Taksim için kararlıyız

“TAKSİM BELİRLENEN YER VE GÜZERGAHLAR ARASINDA DEĞİL”

“Bu yıl bir konfederasyon ve bazı sendikalar 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak için başvuru yaptılar. Kendilerinin bu taleplerine izin verilmeyeceği bildirildi. Terör örgütleri de Taksim Meydanı’na gelin çağrısı yapıyorlar. Taksim Meydanı, ilan edilen yer ve güzergahlar arasında değildir. Taksim Meydanı ve çevresi toplantı ve gösteri yürüyüşü için uygun değildir.”

AYM HAK İHLALİ DEMİŞTİ

Anayasa Mahkemesi (AYM), 1 Mayıs kutlamalarının İstanbul Taksim Meydanı’nda kutlanmasının engellenmesini ‘hak ihlali’ saymıştı. AYM gerekçe olarak ise 1977 yılında yaşanan katliama atıfta bulunarak, “İşçi ve sendika kültürünün yapı taşlarından biri olan Taksim Meydanı yalnızca 1 Mayıs günü orada olanların dayanışmasının değil, aynı zamanda emekçilerin ortak hafızasının varlığını göstermektedir. Bu durumda kendisini o kültürün bir parçası olarak gören her kişinin 1 Mayıs günlerinde Taksim Meydanı’nın ifade ettiği anlamı doğrudan tecrübe etmek ve edindiği tecrübeyi kuşaklar boyunca aktarmak için burada bulunma hakkı vardır. 1 Mayıs’ın Taksim Meydanı ile özdeşleşmesi nedeniyle anılan mekanın sınırlanması aktarılmak istenen düşüncenin de sınırlanmasına neden olmaktadır.” dedi.

Kaynak: TELE1