AYM kararı sonrası Kılıçdaroğlu’ndan Can Atalay açıklaması! “Ülkemiz bu utançtan kurtulmalı”

Yayın tarihi: 25 Ekim 2023 Çarşamba 1:03 pm - Güncelleme: 25 Ekim 2023 Çarşamba 1:31 pm

Kılıçdaroğlu, “AYM’nin, Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı, ülkemizde kırıntısı kalan demokrasi ve yargı bağımsızlığı için hayati öneme sahiptir” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay için verdiği “Hak ihlali” kararı hakkında açıklama yaptı.

Kılıçdaroğlu, sosyal medya platformu X’ten yapmış olduğu paylaşımda şunları söyledi:

“Anayasa Mahkemesinin, Hatay Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı, ülkemizde kırıntısı kalan demokrasi ve yargı bağımsızlığı için hayati öneme sahiptir. İlk derece mahkemesi kanunların da emrettiği üzere, bu kararı derhal yerine getirmeli, ülkemiz bu utançtan kurtulmalıdır.”

NE OLMUŞTU?

14 Mayıs 2023’teki genel seçimlerde Türkiye İşçi Partisi’nden aday olan Can Atalay, Hatay’dan milletvekili seçilmişti.

Can Atalay hakkındaki, “milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi” talebi Yargıtay 3. Ceza Dairesince reddedilmişti.

Bunun üzerine Atalay’ın avukatları yargılamada durma kararı verilmesi ve tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu.

Bu arada Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay’a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 12 Ekim’de başvurunun görüşülmesini, bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını belirtmesi üzerine ertelemişti.

AYM’nin Can Atalay kararına Adalet Bakanı Tunç’tan ilk tepki! “Gerekçeli kararı okumamız lazım”