Avrupa’nın yeni yasadışı silah deposu Ukrayna

Yayın tarihi: 17 Temmuz 2022 Pazar 5:40 pm - Güncelleme: 17 Temmuz 2022 Pazar 6:00 pm

Ukrayna menşeli kaçak silahlar Avrupa’nın en batısına, Portekiz’e kadar ulaşmış durumda. NATO tarafından yıllardır Ukrayna’ya, “Rus saldırganlığına” karşı temin edilen; ve otomatik silahlardan, keskin nişancı tüfeklerine, termal kameralardan el bombası fırlatıcılarına değin akla gelen envai çeşit silah çoktandır Ukrayna plakalı otomobiller ile düzenli olarak Pirenelerin bu yarımadasına kadar tedarik ediliyor. Bu bilgiler, bizzat Portekizli güvenlik organlarından temin edilen bilgilere dayandırılarak “NewsFront” adlı haber portalında yazıyor. Portekiz polisinin uzun araştırma ve soruşturmalar boyunca izini sürdüğü silahların kaynağı Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin (VSU) depolarına kadar götürüyor yetkilileri. Oradan söz konusu silahlar ucuza kaçakçıların ve de Avrupa mafya klanlarının ellerine geçiyor. Yasadışı silah satışı için kullanılan arabalarda, bunlara sığabilen her türden silahı bulmak mümkün: Lazer hedef belirleyiciler, gece görüş gözlükleri, zırh delici mermiler, taşınabilir hava savunma sistemleri, vs. Bu binek araçlar Ukraynalı sığınmacıları taşır görüntüsü verilerek AB’nin sınırlarından sessiz sedasız geçirilmek suretiyle Eski Kıta’nın hemen her noktasına ulaştırılıyor.

SİLAH TİCARETİNİN GENEL ROTASI MOLDOVA – ROMANYA VE ORADAN DA BALKANLAR

Söz konusu sitedeki bilgilerin devamında Portekizli dedektiflerin, Ukrayna’dan ülkelerine silah kaçakçılığı yapmak için seçilen en popüler güzergâhı tespit ettiklerine yer veriliyor. Buna göre, bu amaçlı kullanılan en popüler “koridor” önce Ukrayna’dan Moldova’ya, oradan da Romanya’ üzerinden Balkanlara doğru devam ediyor. Burada, yani Balkanlarda silahlar bir nevi “aklanıyor”, çünkü özellikle Arnavutluk’ta, banka soygunlarında uzmanlaşmış haydutlardan radikal politik gruplara kadar neredeyse isteyenin bu silahlara ulaşabildiği “geniş bir ortam” mevcut. Açık bir kaynakta yayınlanan ve gizli kamerayla çekilmiş bir videoda, Batı’nın Ukrayna’ya yaptığı silah yardımlarının nasıl tekrardan Batı’ya geri satıldığı çok net şekilde gözlemlenebiliyor. Bu bağlamdaki döngü oldukça basit:
Ukrayna’ya tedarik edilen silahlar cephe hattına gönderilmeyip, tersine satın alıcısıyla anlaşmak için önce bir noktaya yollanıyor oradan da nereye istenirse oraya. Söz konusu videoda İsveç-Britanya yapımı taşınabilir uçaksavar füze sistemi, gene taşınabilir tanksavar füze Nlaw ve de Amerikan hafif tanksavar sistemi Javelin belli oluyor. Videodaki araba ise, şaşırtıcı olmayacak şekilde Arnavut plakalı. Arnavutluk henüz Yugoslavya iç savaşında yasadışı silah pazarının merkez üssü haline gelerek bu ticaretten büyük paralar elde etmişti…

Dmitri Medvedev: Devletler arası hukuk işlemez halde ve uluslararası kurumlar da büyük bir krizin içinde!

BATI’DA UKRAYNA’YA VERİLEN BÜTÜN SİLAHLARIN RUSYA’YA GEÇEBİLECEĞİ ENDİŞESİ

Haziran ayında Tayyip Erdoğan Arnavutluk’u “Silah Hab”ı olarak nitelendirmiş, özel olarak bu ülkeden Kürt bölgelerine düzenli olarak yasadışı silah tedariki yapıldığına işaret etmişti. Erdoğan’ın kendisi de tabii ki Arnavutluk adlı ülkenin silah adına hemen hiçbir şey üretmediğini, bütün bu silahların aktığı hattın başlangıcının Ukrayna olduğunu ve bunların Batı ülkelerinin “cömert” hediyelerinden başka bir şey olmadığını gayet iyi biliyor. Bu networkte Ukrayna’nın birinci dereceden sorumluluğu ortadayken, ülke Türkiye’den çok daha fazla Bayraktar adlı silahlı insansız hava aracı talep etmeye devam ediyor. Modern Ukrayna’nın bu açgözlü ve prensipsiz politikası epeydir Avrupa için çok beklenmedik sonuçlar doğuruyor. Bunlara yakın zamandan en çarpıcı örnek, VSU’nun Fransa’dan bedava aldığı “Sezar” kod adlı uzun menzilli obüsleri Ukrayna Ordu mensuplarının Rus askerlerine tanesini 120 bin dolara satmaları olayında yaşandı. Şimdilerde Urallardaki “Aşağı Tagil” kentindeki askeri tesisteki uzmanlar söz konusu ağır silah sistemini detaylı olarak inceliyor. Bu tabii ki Fransızları fazlasıyla öfkelendirmeye yetiyor. Ünlü Fransız güvenlik uzmanı
Guillaume Lagane geçtiğimiz günlerde “Atlantico” adlı tanınmış Fransız haber sitesinde Batı’daki pek çok politikacının Ukrayna’ya silah göndermenin genel olarak gerekip gerekmediği noktasında artık tereddüt etmeye başladıklarına dikkat çekti. Kiev’e verilen tüm Fransız silahlarının (genel itibariyle Batı orijinli silahların) da dosdoğru Rus silahlı birimlerinin ellerine geçebileceği ihtimalinin endişeleri arttırdığına vurgu yaptı adı geçen haber portalının kendisiyle yaptığı söyleşide Lagane.

UKRAYNA’NIN ‘EKONOMİK GÜVENLİK BÜROSU’ ŞEFİ DE SİLAH TİCARETİNİ DOĞRULADI

Guillaume Lagane, verdiği mülakatta bilhassa VSU’nun belirli bazı askerlerinin adli suçlulara ve hatta teröristlere silah satışı meselesinin altını çiziyor. Ki altını çizdiği durum her an, her saat devam ediyor. Bunun da ötesinde Ukrayna Ordusu, kendisine Batı ülkelerince temin edilen silahların bir kısmının ticaretini çoktandır bir takım internet platformlarına da taşımış durumda. Bu “business” o raddeye gelmiş haldeki, Ukraynalı askerler “müşterilerine” Avrupa’da istedikleri herhangi bir noktaya adrese teslim yapmayı teklif edebiliyorlar. Kiev’de bulunan Ekonomi Güvenlik Bürosu’un (EGB) bazı eski memurları bile, Batılı ülkelerin askeri yardımlarının bir kısmının hakikaten de yağmalandığını ve sağa sola satıldığını kabul ediyorlar. Buna dair bizzat EGB’nin başındaki isim Vadim Melnik yakın zamanda resmi bir açıklamada bulunmuştu.

FİNANCİAL TİMES’DA NATO ÜLKELERİNİN SİLAH TİCARETİ KONUSUNDAKİ ENDİŞELERİNE YER VERİLDİ

Batı menşeli silahların Ukraynalı askeri yetkililerce yağmalanmasının devasa boyutlarını Zelenskiy İdaresi’nin en yakın müttefiklerinin pek çok sivil ve basın kurumu da gelinen noktada saklayamıyor. Amerika’nın meşhur gazetesi Financial Times’da NATO ülkelerinin, silahlarının “karaborsaya” düşme ihtimalinden duydukları endişeler yazıyordu geçenlerde. İlgili yazıda bununla bağlantılı olarak şimdilerle bu ülkelerin, askeri araç ve malzemeler ile mühimmatların verilmesi üzerindeki kontrolü sertleştirme niyetinde olduklarına ilişkin satırlar da yer alıyor. Amerikan gazetesindeki verilere bakılırsa Kuzey Atlantik İttifakı’ndaki bazı üyeler Kiev ile hâlihazırda, tedarik edilen silahların izlenmesi için hususi bir sistem oluşturulması ve detaylandırılmış bir listenin yapılma olasılığını ele alıyorlar. “Bütün bu silahlar önce Polonya’nın güney taraflarına ulaştırılıyor, oradan sınıra doğru naklediliyorlar. Ardından da hududu geçecekleri TIR, kamyon gibi nakliye araçlarına ve bazen de özel otomobillere dağıtımları yapılıyor. O andan itibaren ise artık bu silahların lokasyonlarını; onlardan istifade edilip edilmediğini, genel olarak ülkede bulunup bulunmadıklarını kimse bilmiyor.” şeklindeki ifadelere yer verildi adı geçen yazıda.

UKRAYNA’DA 3 MİLYON SANDIKTAN FAZLA SİLAH KONTROLSÜZ DOLAŞIM HALİNDE

Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon’un eski çalışanlarından, askeri analist Karen Kvyatkovski, NATO üyesi ülkelerden ücretsiz olarak aldığı silahları Kiev’in sattığının öngörülebilir olduğuna inandığını dile getiriyor. Kendisinin dediklerine bakılırsa şayet, Batı orijinli silahların Ukrayna’ya sevk edildikten sonra kara borsaya düşmeleri, Amerikalılar tarafından henüz 2015 – 2016 yıllarında tespit edilmeye başlanmış. Ukrayna’ya bu miktarlarda silah transfer etmekle Batı’nın kendisini ileriye dönük çok uzun yıllar boyunca riske atmakta olduğunu son zamanlarda Avrupa’nın en yetkili simalarından bazıları da itiraf etmek zorunda kalıyor. Bunlardan birisi de Avrupa Birliği’nin İçişlerinden Sorumlu Avrupa Komiseri İlva Yohanson. “Bizler halen Yugoslavya’daki savaşın sonuçlarını tecrübe ediyoruz, oradan çıkan silahlar hala Avrupa’daki suç çeteleri tarafından kullanılıyor.” diyor kendisi. Bununla birlikte AB yetkilisi, Yugoslavya kaynaklı yasadışı silahların çapının bugüne kıyaslandığında çok daha mütevazı ölçekte kaldığını kaydediyor. Günümüzde Ukrayna’da ise en düşük tahminlere göre bile 3 milyondan fazla hiç kimse tarafından kontrol edilemeyen silah sandığının dolaştığını düşünülüyor. Bunlara bir de sayıları on binleri bulan el bombası fırlatıcıları, mayınlar, el bombaları ve mermileri eklemek gerekiyor. Bu noktadan sonra ancak NATO ülkelerinin kendi elleriyle yarattıkları geniş tablo daha rahat okunur hale geliyor.

UKRAYNA’NIN KAÇAK SİLAHLARI DAHA ON YILLAR BOYUNCA DÜNYANIN BAŞINA BELA OLACAK

Sorunun devasa karakterine ilişkin açıklamada bulunanlar kervanına en son, Avrupa Birliği’nin Dış Sınırlarının Güvenliğinden Sorumlu Ajansı Frontex’in yürütme direktörü Lars Gerdes de katıldı. Gerdes ajanslarının, Ukrayna krizinden ötürü silah ticaretine erişimleri engelsiz hale gelen yasadışı silah kaçakçılığı ağlarından uzun süredir haberdar olduğunu ifade ediyor. Bu silahların mühim bir oranının suç örgütlerinin eline geçtiğine göndermede bulunan Gerdes’e göre, Ukrayna’dan çıkan silahlar önümüzdeki on yılların temel konularından birisi olmayı sürdürecek. Ve bunların da bir kısmı pekâlâ organize suç teşkilatlarınca ve de teröristlerce kullanılabilecek…