ATO Başkanı: Türkiye’de işsizlik var ancak işsiz yok

Yayın tarihi: 11 Ağustos 2021 Çarşamba 1:04 pm - Güncelleme: 11 Ağustos 2021 Çarşamba 1:23 pm

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, işsizlik oranının eleman arandığında sıfıra yaklaştığını iddia etti. Baran, “Türkiye’de işsizlik var ancak eleman aradığınızda kimse başvurmuyor, başvursa da işi beğenmiyor” dedi.

Gürsel Baran, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı işsizlik oranlarıyla, çalışma hayatındaki gerçeklerin örtüşmediğini savundu. Baran, nitelikli eleman istihdam etmek isteyen tüccar ve sanayicilerin, “kayıt dışı istihdam edilen göçmenler yüzünden” haksız rekabetle karşı karşıya kaldığını söyledi.

Baran, TÜİK verilerine göre yüzde 10,6 düzeyinde olan işsizlik oranının, eleman arandığında ‘sıfır’a yaklaştığını iddia etti. “Türkiye’de işsizlik var ancak eleman aradığınızda kimse başvurmuyor, başvursa da işi beğenmiyor. Herkes Türkiye gelişsin istiyor ama bu gelişimi sağlayacak sanayi ve ticarette çalışacak nitelikli eleman olmak istemiyor. İşsizlik ve istihdam bir an önce çözüme kavuşturulması gereken bir konu halini aldı. İstatistiklerdeki işsizler nerede?” diye sordu.

ATO, internet sitesinde Gürsel Baran’ın açıklamalarını “ATO Başkanı Baran: “Türkiye’de işsizlik var ancak işsiz yok” başlığıyla verdi.

ato-baskanina-baran-issizligin-nedenini-acikladi-turkiye-de-issizlik-var-ancak-issiz-yok-909025-1.

“SORUN İŞSİZLİKTEN ZİYADE MESLEKSİZLİK”

Gürsel Baran, ATO’nun internet sitesinde yer alan yazılı açıklamada, 3 milyon 399 bin işsizin bulunduğu Türkiye’de işverenlerin inşaattan sağlığa, tekstilden mobilyaya kadar pek çok sektörde istihdam edecek nitelikli eleman bulmakta zorluk yaşadığını belirtip “sorunun işsizlikten ziyade mesleksizlik” olduğunu savundu.

Baran, “207 üniversitenin bulunduğu ülkemizde, 3 milyonu ön lisans olmak üzere yaklaşık 7,5 milyon üniversite öğrencimiz eğitim görüyor. Bu üniversitelerden mezun olan gençlerimizin bir bölümü eğitim gördüğü alanda aradığı işi, üyelerimiz olan işverenlerin de yine bir bölümü faaliyet gösterdiği alanda aradığı elemanı bulamıyor. Karşılıklı bu arayış, hem bireyler hem işletmeler için zaman kaybı başta olmak üzere birçok kayba yol açıyor” dedi.

Türkiye’de genç işsizlik oranının yüzde 22,7 düzeyinde olduğunu hatırlatan Baran, işsizlerin çoğunun kamuda istihdam edilmek istediğini söyledi. Yerel yönetimlerde iş için gönderilmiş binlerce özgeçmişin beklediğini kaydeden Baran, “Ülkemizde işsizlik sorununun çözümü için atılacak adımlardan biri de kamunun istihdam deposu olduğu algısının yıkılmasıdır” dedi.

Milyonlar işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya