ATM’lerdeki sistem arızasını fark eden müşteriler 40 milyon dolar para çekti

Yayın tarihi: 19 Mart 2024 Salı 11:15 am - Güncelleme: 19 Mart 2024 Salı 11:15 am

Etiyopya’nın en büyük ticari bankası olan Etiyopya Ticaret Bankası’ndaki (CBE) bir sistem arızası nedeniyle müşteriler hesaplarında bulunandan daha fazla para çekebileceklerini keşfettiler. Banka işlemleri dondurana kadar müşteriler parayı ya başka hesaplarına aktardı ya da bankamatiklerden çekti. Banka yaklaşık 40 milyon dolardan fazla parayı geri almaya çalışıyor.

Etiyopya Ticaret Bankası’ndaki (CBE) müşteriler Cumartesi günü erken saatlerde  hesaplarında bulunandan daha fazla nakit çekebileceklerini keşfettiler. Yerel basında çıkan haberlere göre, 40 milyon dolardan fazla para çekildi veya diğer bankalara aktarıldı. Kurumun işlemleri dondurması birkaç saat sürdü.

HABER KULAKTAN KULAĞA YAYILDI

Banka başkanı Abe Sano Pazartesi günü gazetecilere verdiği demeçte, paranın büyük kısmının devlete ait CBE’den öğrenciler tarafından çekildiğini söyledi. Yaşanan sorunun haberi üniversitelere büyük ölçüde mesajlaşma uygulamaları ve telefon görüşmeleri aracılığıyla yayıldı.

Gözler Merkez Bankası’nın faiz kararında! Remzi Özdemir beklentisini açıkladı

Kampüs ATM’lerinde uzun kuyruklar oluştu. Polisler para çekenleri durdurmak için bölgeye gelene kadar para çekildiği aktarıldı.

BİR ÖĞRENCİ KEŞFETTİ

Jimma Üniversitesi Teknoloji Enstitüsü’nde okuyan öğrenci, yerel saatle 01.00 civarında arkadaşlarının kendisine ATM’lerden büyük miktarda para çekmenin mümkün olduğunu söylemesi üzerine “bunun doğru olduğuna inanmadığını” söyledi.

38 MİLYON MÜŞTERİSİ VAR

82 yıl önce kurulan CBE’de 38 milyondan fazla kişinin hesabı bulunuyor. Finans sektörünün yönetim organı olarak hizmet veren Etiyopya merkez bankası, Pazar günü “bakım ve inceleme faaliyetleri” sırasında “bir aksaklık” meydana geldiğini belirten bir bildiri yayınladı.

En az üç üniversite, öğrencilere CBE’den almış olabilecekleri kendilerine ait olmayan parayı iade etmelerini tavsiye eden açıklamalar yayınladı. Sano, parayı iade eden hiç kimsenin cezai bir suçla itham edilmeyeceğini söyledi.

Kaynak: TRT Haber