Atilla Kıyat ABD’nin planını 2019’da ilk kez TELE1’de açıklamıştı

Yayın tarihi: 5 Nisan 2021 Pazartesi 6:56 pm - Güncelleme: 5 Nisan 2021 Pazartesi 7:20 pm

Emekli Koramiral Atilla Kıyat, 2019 yılında TELE1’de katıldığı programda ABD’nin Montrö planlarını ilk kez açıklamıştı. Kıyat, Kanal İstanbul sorusu üzerine ABD Büyükelçisinin ziyaretini ve altında yatan planları anlatmıştı. İşte arşivden çıkanlar…

Emekli Koramiral Atilla Kıyat, 2019 yılında Evren Özalkuş’un sundupu Türkiye’nin Geleceği programında ABD’nin Montrö planlarını, Kanal İstanbul gerçeğini ve Balyoz-Ergenekon kumpaslarının perde arkasını anlatmıştı.

İLGİLİ HABER | ABD’nin Montrö planları ortaya çıktı

Kıyat ABD’nin o planını işte ilk defa 2019 yılında TELE1’de şu sözlerle anlatmıştı:

“ABD’nin o sıradaki Ankara’daki büyükelçisi şu andaki (2019) Suriye temsilcisi, Kayseri’ye bir ziyaret yapmak için Dışişleri Bakanlığından bir izin almış. Bana ABD Büyükelçiliği’nden bir hanımefendi telefon etti ve ‘Büyükelçimiz Kayseri’de bir de sanayi tesisi ziyaret etmek istiyor biz baktık en uygun sizin genel müdür olduğunuz şirketin fabrikasını gördük. Acaba izin verir misiniz?’ dedi. Ben de ‘Tabii, buyursunlar gelsinler’ dedim. Ben kendisini karşıladığım zaman asker selamı verip, ‘Merhaba komutan’ dedi bana. ‘Büyükelçim 35 dakikanız var, bir briefing verelim veyahut istiyorsanız fabrikayı gezelim’ dedim kendisi fabrikayı gezmek istedi. Fabrikayı gezmemiz araçlarla olacağı için, bir araç hazırlanmıştı tüm heyet için. Kendisi ‘Biz, sizinle benim aracımla gidelim, heyet sizin aracınızla gelir’ dedi.”

İLGİLİ HABER | 103 emekli amiralin hakları ellerinden alındı

“KARADENİZ’DE ÇOK GÜZEL ŞEYLER UYAPARIZ”

“Araçta söylediği ilk şey, ‘Sizin son göreviniz Kuzey Deniz Saha Komutanlığı idi’ oldu. Ben de evet, ‘Karadeniz, Boğazlar ve Kuzey Ege’den sorumlu komutandım’ dedim. Hemen direkt, ‘Amerikan ve Türk donanması, Karadeniz’de çok güzel şeyler yaparız’ dedi. Ben, ‘Tabii ki Büyükelçim, Montrö şartları çerçevesinde’ dedim. Büyükelçi, ‘Amerika ve Türkiye birlikte hareket edip bunu istedikten sonra kim karşı çıkabilir ki bize?’ dedi. Ben, ‘Valla kimsenin karşı çıkmasına gerek yok, Montrö bizim güvenlik sigortamızdır. Dolayısıyla Türkiye olarak biz bunun delinmesine hiçbir zaman müsaade edemeyiz’ dedim, devam etmedi.”

İLGİLİ HABER | Merdan Yanardağ: İktidar, emekli amirallerin bildirisinden ‘mağduriyet’ üretip, sahte gündem yaratmaya çalışıyor

“BUNU GÜNDEME GETİRİŞİNİN İKİ NEDENİR VAR…”

“Ben emekli koramiralim, bana bunu gündeme getirişinin iki nedeni var. Bir, benden müsbet bir görüş alırsa kullanmak. İki, ‘Türkiye’de emekli subayların muhakkak Genelkurmay ile, Deniz Kuvvetleri ile, hükümet ile ilişkileri vardır; bu mesajım onlara gider’ düşüncesi. Ben bu mesajı tabii ki götürdüm ama menfi görüşlerimle götürdüm ki görevdeki arkadaşlarımın da görüşleri de böyleydi. Deniz Kuvvetleri Komutanına gittim, üşenmedim. Komutanım bunu diğer ilgililere açıklayabilir miyim diye sordu, tabii dedim. Sonra duyduğuma göre MGK’de gündeme getirilmiş.”

“BU BİR TESADÜF DEĞİL”

“Ama şunu da vurgularım; Balyoz ve Ergenekon davalarında kurulan kumpaslarla maalesef yıllarca hapislerde yatan ve tasfiye edilen çok değerli amirallerin hepsi, daha evvel Gürcistan Krizi, Ukrayna Krizi’nde Montrö Antlaşması’nı delmek isteyen Amerikan tekliflerine şiddetle karşı çıkarak hükümete sunumlarda bulundular. Bu bir tesadüf değil. O bakımdan tekrar altını çizmek istiyorum. Kanal İstanbul konusu; İstanbul elden çıkıyor, ekoloji bozuluyor, iklim bozluyor, depreme hassasiyet ortaya çıkıyor. Ben ısrarla bunun başlı başına bir güvenlik konusu ve Türkiye’nin hükümranlığının sorgulanmasına, Boğazlar özelinde, olabilecek bir sonuca ulaşabilir. Ha şimdi kalkıp, ‘Ben bunu yaparım onlar da Montrö’yü açarlar ama ben o kadar güçlüyüm ki Montrö’nün hiçbir şeyine dokundurmam’ diyebilirler,  yok öyle şey. Çünkü milli güç unsurları bellidir.”