ABD’nin Montrö planları ortaya çıktı

Yayın tarihi: 5 Nisan 2021 Pazartesi 1:02 pm - Güncelleme: 5 Nisan 2021 Pazartesi 1:02 pm

103 emekli amiralin Montrö bildirisinin ardından ABD’nin Ankara Büyükelçiliği resmi Twitter hesabından yapılan paylaşım tekrar gündeme geldi.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin hassasiyetine dikkat çekilen bildiri tartışmaları devam ederken ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin resmi Twitter hesabından geçtiğimiz yıl yapılan bir paylaşım tekrar hatırlatıldı.

Bildiri yayınlayan emekli amirallere gözaltı! Ülgen: Büyükelçilerin yayınladığı bildiriden bir farkı yok

Büyükelçiliğin hesabından 24 Temmuz 2020’de yapılan paylaşımda Boğazlar Sözleşmesi’nin delinmesi ve Karadeniz’in tüm milletlere açılması mesajı verilmişti. Mesajda, “Çok sayıda ortak & dost ülke, Karadeniz’deki #ExerciseSeaBreeze adlı tatbikatta birlikte yer aldı. Tüm bu milletlerin, Karadeniz’in dünyanın tüm milletlerine açık ve serbest olması umuduyla 20.’si gerçekleştirilen tatbikatta bir araya geldiğini görmek son derece etkileyici.” ifadelerine yer verilmişti.

Gazeteci yazar ve Gemi İnşaatı-Gemi Makineleri Mühendisi Mehmet Ali Güller ise geçtiğimiz gün ABD Büyükelçiliği’nin söz konusu mesajını hatırlatarak, “ABD, Montrö Sözleşmesini delmeyi öneriyor, Karadeniz’in tüm ülkelere (yani kendisine) açık ve serbest olmasını istiyor; amiraller ise Montrö’yü deldirmiyor ve Karadeniz’i ABD’ye açmıyor. Darbe, marbe, geçiniz, esas mesele budur!” yorumunda bulundu.