Asırlık zeytinliğe maden ruhsatı isteyen de ÇED raporu veren de aynı kişi

Yayın tarihi: 16 Ocak 2024 Salı 7:10 am - Güncelleme: 16 Ocak 2024 Salı 7:10 am

Muğla Milas’ta skandal bir durum ortaya çıktı. Köylülerin maden sahasına karşı açtığı davada, maden sahasını işleten kişinin de ÇED raporunu veren kişinin de aynı olduğu ortaya çıktı.

Sözcü’de yer alan habere göre; Asırlık çam ağaçları ve 500 yıllık zeytin ağaçlarının bulunduğu, tarih ve doğal güzellikleri ile ünlü Ilbıra Dağı’nda Yıldızlar Madencilik A.Ş. tarafından ÇED olumlu raporu alınarak açılmak istenen boksit madeni ocağı için bölgedeki Çandır, Kurudere ve Eğridere köylüleri Muğla 2. İdare Mahkemesi’nde ÇED gerekli değildir raporuna karşı yürütmeyi durdurma davası açtı. İlk duruşma için bölgede keşif ve bilirkişi incelemesi yapıldı.

FİRMA SAHİBİ DED RAPORU VEREN DE AYNI KİŞİ

Ilbıra Dağı’nda maden ruhsatı almak isteyen şirkete dava açan köylülerin de bulunduğu mahkeme keşfinde maden ruhsatını isteyen ve ÇED olumlu raporu alan şirketin aynı kişiye ait olduğu tespit edildi.

“TABAN TABANA ZIT TESPİTLER”

Skandalın ardından avukatlar ve köylüler isyan etti. Avukat Mutlu Çakır “Bu ruhsatlar için ön izin alınırken ÇED gerekli değildir raporu verilir. Şimdi bu raporu hazırlayan şirketle ruhsatı alan şirketin sahipleri aynı kişi, yetkilisi aynı kişi! Tuhaflıklar buradan başlıyor. Yani buraya ben bir maden ocağı açacağım ama bu maden ocağının herhangi bir şekilde çevreye zararı olmayacak diye rapor veren şirketle maden şirketi aynı kişiye ait. Ruhsatı almak isteyen şirketin yöneticisi Serkan K. ile ÇED raporunu veren şirket yine Serkan K. Bunu tespit ettik. Üstelik raporda, bu yöredeki gerçeklerle taban tabana zıt tespitler var” ifaelerini kullandı.

Eksi 33 derecede Ağrı Dağı’na tırmandılar

Kaynak: TELE1