Artık taş da yeniyor!

Yayın tarihi: 25 Haziran 2023 Pazar 11:05 pm - Güncelleme: 25 Haziran 2023 Pazar 11:06 pm

Çin mutfağına ait  bir  yemek sosyal medyada gündem olundu. Gastronomi uzmanları tarafından “dünyanın tüketilmesi en zor yemeği” olarak adlandırılan yemeğin ana malzemesi taşlar.

Sosyal medyada taş kızartma videoları gündem oldu. Çin’in doğusundaki Hubei eyaletinde ortaya çıkan bu yemeyi yiyenler, zengin ve baharatlı lezzetinin tadabilmek için küçük taşları emiyor ve ardından tükürüyor. Bu sebeple de yemeğe “em ve at” anlamına gelen “suodiu” adı veriliyor. İnternet kullanıcılarının suodiunun tadına baktığı videolar geçtiğimiz hafta boyunca Çin sosyal medya platformlarında gündem oldu.

Çin’de küçük çocuğun aşçı taklidi sosyal medyada viral oldu

TARİFİ

Videolarda, sokak satıcılarının bu sıra dışı yemeği nasıl hazırladıkları da gösteriliyor. Satıcılar önce, ısıttıkları çakıl taşlarının üzerine acı biber yağı döküyor, ardından üzerlerine sarımsak sosu serpiyor, sonrasında da tüm malzemeleri sarımsak dişleri ve doğranmış biber karışımıyla karıştırarak kızartıyor.

FİYATI NE KADAR?

Daha sonra aromalı taşlar, avuç içi büyüklüğündeki kutularda müşterilere servis ediliyor. Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Her porsiyonun fiyatı yaklaşık 16 yuan (Yaklaşık 55 TL). Aynı videoda bir müşteri “Bitirdikten sonra çakıl taşlarını size vermem gerekiyor mu?” diye soruyor. Şef de bu soruyu esprili bir biçimde, “Onları hatıra olarak eve götürün” diyerek yanıtlıyor.

TARİHİ

Öte yandan, Suodiu’nun yüzlerce yıl öncesine dayandığına inanılıyor. Yerel basında çıkan bir habere göre, kayıkçılar tarafından kıtlık zamanlarında üretilen bu yemek, sözlü tarih yoluyla nesiller boyu aktarılmış…