Arkeolojik buluntuların yer aldığı koya proje izni!

Yayın tarihi: 7 Nisan 2023 Cuma 10:42 am - Güncelleme: 7 Nisan 2023 Cuma 10:42 am

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Marmaris Karacasöğüt Koyu’nda arkeolojik buluntuların yer almasına rağmen MUÇEV ve Global Marin şirketlerinin projelerine izin verdiği ortaya çıktı.

İktidarın doğayla mücadelesi devam ediyor. Kamuya ait birçok doğa harikası taşınmazı özelleştirme ve imara açma yoluna başvuran iktidar, bu sefer de Marmaris’taki Karacasöğüt köyünde yapılacak olan projeye izin verdi.

Birgün’den Aycan Karadağ’ın haberine göre; Muğla’nın Marmaris ilçesi Okluk Koyu’nun yakınlarındaki Karacasöğüt Koyu’nda araştırmalar sonrasında, Helenistik döneme ait arkeolojik buluntular ortaya çıktı. 27 Ocak tarihinde Bodrum Sualtı Müzesi tarafından hazırlanan rapor Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Muğla Tabiat Varlıkları Müdürlüğü’ne bildirildi. Ancak Bakanlık raporu hiçe görmezden gelerek Muğla Turizm Çevre Vakfı Turizm ve Ticaret Limited Şirketi (MUÇEV) ve Global Marin şirketlerin projelerine onay verdi.

Özel çevre koruma bölgesi statüsündeki koyda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı ve eski kamu bürokratlarının yönetici olarak görev yaptığı MUÇEV ve Global Marin isimli şirketler, bir süredir yat yanaşma iskelesi projeleri için çalışma yürütüyor. Şirketlerin talan çalışmaları sonrası Marmaris Kent Konseyi ve Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) harekete geçti. 28 Eylül 2022 tarihinde Karacasöğüt Koyu’nda SAD üyelerince yapılan dalış sonucunda koyda arkeolojik buluntulara rastlandı.

Tüm itirazlara rağmen kamuya ait bir arazi daha imara açıldı

Marmaris Kent Konseyi ve SAD, dalış sonuçlarını rapora dönüştürerek yasal süreç başlattı. Bodrum Sualtı Müze Müdürlüğü’ne, Muğla Valiliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne bir dilekçe ile raporu sunup arkeolojik buluntuları tespit, tescil işlemlerini başlatmalarını ve koruma amaçlı önlemleri almalarını talep etti. Bodrum Sualtı Müzesi ise başvuruyu değerlendirerek koyda inceleme yaptı. İncelemeler sonrası Karacasöğüt Koyu’nda arkeolojik buluntular ortaya çıktı. Müze tarafından 27 Ocak 2023 tarihinde limanın koruma altına alınması amacıyla rapor hazırladı ve Muğla Tabiat Varlıkları Müdürlüğü’ne bildirdiği öğrenildi. Bakanlık ise raporları hiçe saydı. 3 Şubat tarihinde Karacasöğüt limanında bulunan Global Marin şirketinin yat yanaşma projesine “çevresel etki değerlendirme(ÇED) gerekli değildir” kararı verdi. Bakanlık ayrıca koyda MUÇEV’in tekne bağlama iskelesi kapasite artırımı projesi için 25 Nisan 2023 tarihinde İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı yapılacağını açıkladı.

Dört taşınmaz hakkında daha özelleştirme kararı