Araştırma: Bitter çikolata tüketenler daha mutlu

Yayın tarihi: 11 Aralık 2021 Cumartesi 10:44 am - Güncelleme: 11 Aralık 2021 Cumartesi 10:44 am

Seul Üniversitesi’nin yaptığı araştırmada, günde üç kez 10 gramlık yüzde 85 bitter çikolata yemenin, kişileri daha mutlu yapacağı ortaya kondu.

Güney Kore’deki Seul Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırma, mutluluğun formülünün ne olduğunu ortaya çıkardı. Yapılan araştırmada, günde üç kez 10 gramlık yüzde 85 bitter çikolata yemenin, kişileri daha mutlu yapacağını söylendi.

Üniversitenin Gıda ve Beslenme Bölümü’nden yayınlanan makalede, “Bitter çikolata, ruh halini değiştiren özellikleriyle uzun zamandır biliniyor” denildi.

Araştırma için üç hafta boyunca günde 30 gr yüzde 85 kakaolu çikolata, günde 30 gr yüzde 70 kakaolu çikolata tüketen veya hiç çikolata yemeyen 46 katılımcıyla çalıştı.

Katılımcıların ruh halleri, olumlu veya olumsuz ruh hallerini belirten 20 sıfattan oluşan psikolojik bir ölçek olan Olumlu ve Negatif Duygu Çizelgesi (PANAS) kullanılarak ölçüldü. Katılımcılardan her bir sıfat için duygularını bir (çok az veya hiç) ile beş (son derece) arasında derecelendirmeleri istendi.

“ÇİKOLATA OLUMSUZ RUHSAL DURUMLARI AZALTIYOR”

Journal of Nutritional Biochemistry’de yayınlananan araştırmada, bitter çikolatanın ruh halini değiştiren etkileri ile bağırsak mikrobiyotası arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için katılımcıların dışkıları da analiz edildi.

Çalışma, bitter çikolata tüketiminin olumsuz ruh durumlarını önemli ölçüde azalttığını, yüzde 70 kakao grubundaki kişilerde değil, yüzde 85 kakao grubundaki kişilerde görmüştür. Dışkı örnekleri, bağırsak mikrobiyal çeşitliliğinin yüzde 85 kakao grubunda, kontrol grubuna göre önemli ölçüde daha yüksek olduğunu gösterdi.

Yüzde 85’lik grupta, ruh halindeki olumlu değişikliklerle önemli ölçüde ilişkili olan bir tür bağırsak bakterisi olan Blautia’nın daha yüksek seviyeleri vardı. Araştırmacılar, yüzde 85’lik bitter çikolata tüketiminin ruh halini değiştiren etkisinin “bağırsak bakterilerinin çeşitliliği ve bolluğundaki değişikliklerin aracılık ediyor” olabileceğine işaret ediyor.

Çalışmalar, bakteri çeşitliliğinin azalmasının, inflamatuar bağırsak hastalığı, majör depresif bozukluk ve anksiyete bozukluğu dahil olmak üzere çeşitli hastalıklara duyarlılığı artırdığını gösterdi.

Direksiyon dersi veren yarışmacı, trafik sorusunda elendi