Araç sahipleri isyanda! İkincisinin mürekkebi kurumadan üçüncü zam geldi

Yayın tarihi: 17 Ağustos 2022 Çarşamba 11:21 am - Güncelleme: 17 Ağustos 2022 Çarşamba 11:34 am

Zorunlu trafik sigortasında aylık prim artışına bir zam daha yapıldı. 1 Eylül itibariyle trafik sigortası fiyatları otomobillerde yüzde 20, ticari araçlarda yüzde 10 oranında zamlanacak. Yüzde 2.25 olan aylık prim artış oranı ise yüzde 4.75 olarak yansıtılacak.

Zorunlu trafik sigortasında yapılan düzenlemelerle birlikte Mayıs-Ağustos arasında yaklaşık yüzde 35 oranında artış yapılmıştı. Buna göre en düşük sigorta primi 1. 732 lira olmuştu.

Dünya gazetesindne Selçuk Altun’un haberine göre; Temmuz ayında trafik sigortası lisansına sahip sigorta şirketleri genel müdürleriyle bir araya gelen SEDDK, sorunları bir kez daha birinci ağızdan dinledi, görüş ve önerileri aldı. SEDDK, bu konuda geçtiğimiz hafta çok radikal bir düzenlemeye gitti ve 1 Eylül’den itibaren otomobillerin trafik sigortası fiyatlarına yüzde 20, ticari araçlarınkine ise yüzde 10 zam yaptı. Katsayı oranını aylık yüzde 2,25’ten yüzde 4,75’e çıkardı. Basamaklara göre değişmekle birlikte, bu ortalamada yüzde 18’lik prim artışı anlamına geliyor. Diğer taraftan, ilk kez özel ve tüzel araç ayrımına gidildi. Tarifenin yürürlüğe girmesiyle birlikte en düşük prim 1,951 lira olurken, İstanbul’da tüzel bir aracın primi 11 bin 874 lira olacak. Bu da, trafik sigortasında 2022 başından bu yana yüzde 100 artış anlamına geliyor.

YENİ ADIMLAR YOLDA

SEDDK’nın yeni düzenlemesini konuştuğum sektör temsilcileri, tüm dertlerin ortadan kalkmamakla birlikte, yaraya pansuman yapıldığını, bu artışın artık fiyat dengesini sağlayacağını söylüyor. Ayrıca, ekstra bir kur şoku daha yaşanmaz ise bu boyutta yeni fiyat artışları ve düzenleme yapılmayacağı düşünülüyor. Mevcut durumun şirketler için sürdürülebilir olmadığı, SEDDK’nın maliyetleri yönetilebilir yapmak için orta ve uzun vadede yeni adımlar atacağı da belirtiliyor. Anlaşıldığına göre, SEDDK’nın trafik sigortası mesaisi devam ediyor.

Trafik sigortası yönetmeliğinde değişiklik! Yüzde 25 zam

TAKSİT REKABETİ ARTIRACAK

Diğer taraftan SEDDK, cuma günkü yönetmelikte bir değişiklik daha yaptı. Buna göre kurum, poliçe düzenlemekten kaçındığı tespit edilen sigorta şirketlerinin SEDDK tarafından belirlenen sigorta branşlarında veya tüm sigorta branşlarında poliçe düzenleme ve yenileme yetkisi 3 günden az 30 günden fazla olmamak üzere geçici olarak durdurulabilecek, kaçınmanın devam etmesi halinde bu süreler iki katına kadar artırılabilecek. Bu sektör tarafından şöyle yorumlandı; “Ben yapmış olduğum düzenleme ve fiyat artışlarıyla adım atıyorum, siz de sorumluluk alın.” Sonuç itibariyle, bugün halen kimi sigorta şirketlerinin gönülsüz olduğu trafik sigortasında arz problemi, ay başından yeni düzenlemenin devreye girmesiyle birlikte ortadan kalkacak gibi görünüyor. 1 Eylül itibariyle taksit seçeneklerinin yeniden sunulması ve rekabetin başlaması bekleniyor.

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiriyor! Zorunlu trafik sigortasında yeni tarife belli oldu