Araç muayene ücretlerine gelen zam isyan ettirdi “Bunun adı soygun düzenidir”

Yayın tarihi: 25 Ocak 2023 Çarşamba 11:03 am - Güncelleme: 25 Ocak 2023 Çarşamba 11:03 am

TÜİK’in açıkladığı verilere göre Türkiye’de enflasyon 2022 yılını yüzde 64,27 ile kapattı. Ancak bir çok hizmette bu oranın çok üzerinde zam yapılması yurttaşları isyan ettirdi. Araç muayene ücretlerine bir yılda yüzde 123 zam yapılmasına HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu, “Bu bir soygun düzenidir” dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, araç muayene ücretlerine yapılan fahiş zamlar hakkında Meclis’te konuşma yaptı. Araç muayenelerinin kısa sürede basit kriterler göre yapıldığını belirten Kenanoğlu hizmet karşılığında ödenen ücrete tepki göstererek, “Araçların önemli bir kısmı iki yılda 1, bir kısmı da bir yılda 1 muayeneye gidiyor ve zorunlu olarak muayene işlemine tabi tutuluyor, eğer bu olmazsa zaten trafiğe çıkamıyor. Çok basit kriterler var, bunlara bakılıyor ve bu paraları ödüyoruz. Bu paralar ne olmuş durumda? Bin 130 lira otomobil ve benzeri türdeki araçlara muayene ücreti ödeniyor; otobüs, kamyon, çekici gibi araçlara baktığınız zaman onlar da bin 528 lira şeklinde ödeniyor ve her iki yılda bir de bu rakamlar ödeniyor.” dedi.

Araç muayenesinden geçmek için kiralık yedek parça dönemi!

Kenanoğlu, TÜİK’in 2022 yılı enflasyon oranını yüzde 64,27 olarak açıkladığını ancak araç muayene ücretlerine yüzde 123 zam yapıldığını söyleyerek, “Doğal olarak, bunun bir soygun düzeni olduğunu ifade ediyoruz arkadaşlar. Bütünüyle tüketiciler de bunu söylüyor, bizler de bunu söylüyoruz; bu bir soygun düzenidir. Bu giderler neye göre tespit ediliyor? Bu muayene ücretleri neye göre tespit ediliyor? Bunun ne orandaki payları, nerelere aktarılıyor? Bu tür hizmetlerin karşılığında nasıl bir fayda sağlanıyor tüketici açısından değerlendirirsek? Bunların tümüyle araştırılması gerekiyor ve her şeyden önce de devletin ürettiği hizmetin, verdiği hizmetin enflasyonun iki katı oranında yapılmasının anlaşılabilir ve izah edilebilir bir tarafı yoktur. Bütün bunlardan kaynaklı olarak araştırma komisyonunun kurulmasını destekliyoruz” ifadelerini kullandı.