Apple watch bu sefer de kanseri ortaya çıkardı

Yayın tarihi: 27 Ekim 2022 Perşembe 7:00 am - Güncelleme: 26 Ekim 2022 Çarşamba 12:16 pm

Apple Watch yine sahneye çıktı. Öyle ki  kanseri erkenden teşhis ederek genç bir kızın hayatını kurtarmış oldu.

Dünyanın en çok kullanılan akıllı saatleri içerisinde yer alan Apple watch kanseri tespit etti. 12 yaşındaki küçük bir çocuğun hayatı böylece kurtulmuş oldu. Aslına bakacak olursak bu hikayeler ilk defa duyulmuyor. Daha önceden de benzer hikayelerin ortaya çıktığını görüyoruz. Etrafı köpek balıkları ile sarılan bir sörfcünün hayatını kurtarması ile tutun, evinde kalp krizi geçiren, evde düşüp bayılan, ormanda kaybolan ve hatta hamile olduğunu kullanıcısına söyleyen bir akıllı saat’den bahsediyoruz. İşin ilginç yanı ise bu haberler hep yeni bir Apple Watch ortaya çıktığında ortaya çıkıyor. Daha da ilginç tarafı ise Huawei, Samsung, Fitbit veya Amazfit gibi, oldukça gelişmiş akıllı saatlerin neredeyse hiç hayat kurtarmamaları.

Bu seferki hikayede, 12 yaşındaki küçük bir kız çocuğu olan Imani Miles hayatını Apple tarafından geliştirilen akıllı saate borçlu. Bu küçük kız kalp ritmindeki anormallikler nedeniyle Apple akıllı saati tarafından uyarıldı. Devam eden bu uyarılar annesinin dikkatini çekti. Sonuç olarak küçük kız hastaneye götürüldü.

 

Apple watch

Yapılan çalışmalar sonucunda bu genç kızın çok erken aşama kanser hücrelerine sahip olduğu görüldü. Hemen tedavisine başlanan genç kız böylece kurtarılmış oldu. Apple akıllı saati kanseri bile dolaylı yoldan teşhis edebilecek konuma yükseldi. Daha önce pek çok kez benzer hayat kurtarma hikayelerine tanıklık etmiştik.

 

Normal şartlarda Apple’ın akıllı saatlerinde kanser hücrelerini tespit etme gibi bir özellik söz konusu değil. Ancak bazı dolaylı yollar üzerinden kanser gibi hastalıklar teşhis edilebiliyor. Bu durum şirketin akıllı saatlerini dünya çapında tanınır hale getiriyor.

 Akıllı saatler her geçen gün yeni özellikler kazanıyor. Bu yeni özellikler ile birlikte gündelik hayat içerisinde daha fazla kullanıldığını görüyoruz. Mesela 12 yaşındaki bu küçük kız çocuğunun hayatının kurtulması son derece önemli bir örnek.

Apple, Müzik ve TV+ aboneliklerinin fiyatını yükseltti

Apple watch kanseri teşhis etme konusundaki başarısını kalp ritmi üzerinden gösteriyor. Önümüzdeki yıllarda tansiyon ölçme ve şeker ölçme gibi birçok özellik kazanabilir. O zaman, yüksek tansiyon hastası olduğunu farkında olmayan bir kullanıcının, akıllı saatin, vücüdün beyine pıhtı atmasını nasıl engellediğini gibi haberler okursanız sakin şaşırmayın. Ya da şeker komasına giren bir kişinin,  yeni nesil akıllı saat ile nasıl hayata geri döndürüldüğü haberlerine şimdiden alışın.