Apple iPhone yavaşlatma suçundan ucuz kurtulacak

Yayın tarihi: 11 Şubat 2020 Salı 9:33 am - Güncelleme: 11 Şubat 2020 Salı 9:33 am

Apple iPhone yavaşlatma işlemi uyguladığını geçtiğimiz yıllarda, pek de istemeye istemeye kabul etmişti. Yıllarca kullanıcılar eski iPhone’ların zaman içinde aşırı yavaşladığını ve kullanılamaz hale geldiğini vurgulayarak yeni iPhone satın almak zorunda bırakılmıştı.

Apple iPhone yavaşlatma suçundan ucuz kurtulacak. Büyük şikayet konusu olan bu “yavaşlayan iPhone” problemi geçtiğimiz yıllarda bağımsız araştırmacılar tarafından yapılan testlerde resmen ispat edilmişti.

Bu ispatlar üzerine de Apple açıklama yaparak bu politikalarını kabul etmiş ve “kendilerince” mantıklı bir bahane öne sürmüşlerdi. Zayıflayan pil performansı nedeniyle telefonları kademeli olarak yavaşlatarak ömürlerini uzattıklarını savunan Apple’a elbette kimse inanmamıştı.

Pek çok kullanıcı ise, yeni telefon almaya zorlanmak için sahip oldukları telefona “sabotaj” düzenlendiğini vurgulayarak Apple’a tazminat davası açmıştı.

Şimdi o davaların sonuçları ortaya çıkıyor. Küçük birer servet değerinde olabilen iPhone’larını üreticinin kasten bozması nedeniyle dava açan kullanıcılar için Fransa Apple’a 25 milyon Euro ceza kesti.

Sadece Fransız kullanıcıların zararlarını kapsayacak olan bu ceza’nın diğer ülkelerde de kabul görmesi halinde Apple’ın birkaç yüz milyon doalr ceza ödemesi söz konusu olabilir.

Ancak yıllar boyunca insanları yeni telefon almaya zorlamak için eski telefonlarını sabote eden şirketin onlarca milyar dolar kazandığı ve dünyanın en zengin şirketi olduğu da biliniyor.

İlk iPhone’un piyasaya çıktığı 2007’ten, Apple’ın bu sabotaj politikasını kabul ettiği 2017 yılına kadar 10 sene geçti. 10 senede ise Apple iflas etmek üzere olan “acıklı” bir teknoloji şirketinden, 1 trilyon dolar değeri ve yüzerce milyar dolar nakiti ile dünyanın en zengin ve en değerli şirketine dönüştü.

Instagram unfollow etmek için arkadaş mı önerecek?

Sizce, kullanıcılarını sabote ederek ceplerinden her sene yüzlerce, binlerce dolar harcamaya zorlayan bir şirketin sadece 25 milyon dolar ödeyerek bu çirkin suçundan kurtulması adil mi?

İşin diğer ilginç noktası ise, bağımsız donanım incelemelerinde bu şüphe yıllarca dile getirildi ve Apple bu konudaki şüpheleri defalarca reddetti. Bir diğer deyişle, kasten yalan söyledi. 10 yıl boyunca bu uygulamasını “gizleyerek” yalan söylemeye devam etti ve kullanıcılarını mağdur etti. Bu şirketin kazandığı trilyonlarca doların yanında sadece 25 milyon dolarlık küçük cezaları yeterli buluyor musunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz.
<>