Antik kente kepçe darbesi! Karşılıklı suçlamalar

Yayın tarihi: 1 Aralık 2022 Perşembe 6:01 pm - Güncelleme: 1 Aralık 2022 Perşembe 6:29 pm

Antalya’da meydana gelen orman yangınının ardından Seleukeia (Lyrbe) Antik Kenti bölgesinde yer alan ağaçların kesimi ve temizleme ihalesini kazanan firma hakkında, tarihi eserlere zarar verildiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuldu. Firma sahibi ise, bölgede yetkili kamu kurumlarının bilgisi dışında çalışma yürütmediklerini iddia ederek, suçlamaları kabul etmediklerini söyledi.

Antalya’da geçen yıl meydana gelen orman yangınında Seleukeia (Lyrbe) Antik Kenti bölgesinde yer alan ağaçlar zarar gördü.

Bölgedeki ağaçların kesimi ve tarihi eserlere zarar verilmeden temizlenmesi için Orman İşletme Müdürlüğü, Side Müzesi Müdürlüğü ve İl Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun da aralarında bulunduğu çeşitli kurum temsilcilerinden oluşan komisyon kuruldu.

KOMİSYON “ZARAR GÖRÜR” DEDİ, ANTİK KENT SINIRLARI DAHİL EDİLMEDİ

Komisyon, antik kent içinde yer alan ağaçların kesiminin, tarihi eserlere zarar verilmeden yapılamayacağına karar verdi. Manavgat Orman İşletmesi Müdürlüğü, rapor doğrultusunda antik kent sınırları içindeki ağaçların kesimi ve bölgenin temizlenmesi için ihaleye çıkmamaya karar verdi.

ANTİK KENT DIŞINDAKİ ALAN İÇİN İHALEYE ÇIKILDI

Raporun ardından, antik kent sınırlarının dışında kalan ve bazı kısımları birinci derece sit alanı olan bölgedeki ağaçların kesimi ve temizlenmesi için ihaleye çıkıldı. İhaleyi, ‘Eylül Palet Orman Ürünleri İnşaat Nakliye Sanayi Ticaret Limited Şirketi’ kazandı. Firma, 3 Mart-23 Ağustos tarihleri arasında yaptığı kesimleri Side Müzesi Müdürlüğü uzmanları eşliğinde gerçekleştirdi.

KESİM DURDURULDU

Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri, 9 Kasım’da yaptıkları rutin denetim sırasında, firmanın kendilerine ihale edilen alanın dışına çıktığını ve antik kent sınırları içinde kesim yaptığını tespit etti. Denetimde, antik kenti kapsayan alanda kepçeyle ağaçları taşımak için yol açıldığı ve çalışmalar sırasında bazı tarihi eserlerin zarar gördüğü belirlendi. Ekipler tarafından bölgede gerçekleştirilen kesim faaliyetleri durduruldu.

TAHRİBAT AKILLARA İHMALLERİ GETİRDİ

İlgili kamu kurumları tarafından atanan uzmanların, firma tarafından yürütülen kesim ve temizleme faaliyetlerini takip etmesi gerekirken, bölgede söz konusu tahribatın gerçekleşmesi, uzmanlar tarafından ihmaller yapılabilmiş olma ihtimalini akıllara getirdi.

ORMAN İŞLETME VE MÜZE MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN SUÇ DUYURUSU

Manavgat Orman İşletmesi Müdürlüğü ile Side Müzesi Müdürlüğü, tarihi eserlere zarar verdiği gerekçesiyle firma hakkında suç duyurusunda bulundu.

FİRMA SAHİBİ TELE1’E KONUŞTU

TELE1’den Egehan Erkün’e konuşan firma sahibi Ali Öksüz ise Manavgat Orman İşletmesi Müdürlüğü ile Side Müzesi Müdürlüğü’nü yalanladı.

Bölgedeki çalışmaları sırasında Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü ile Side Müzesi Müdürlüğü’nün bilgisi dışında bir çalışma yürütmediklerini söyleyen firma sahibi Öksüz, “Bizim yapmış olma şansımız yok. Biz babadan, dededen bu işi yapıyoruz. Ağaçları, orman teşkilatı bile bizim kadar bilemez. Onların kıymetini biz biliriz. Biz çevreye de zarar vermeyiz. Orman İşletme’nin bilgisi dışında da hiçbir şey yapmayız. O bir iddiadır. Bizim bu suçları kabul etmemiz mümkün değil” diye konuştu.

“AVUKATLARIMA TALİMAT VERDİM”

Öksüz, şirketi aleyhindeki haberler hakkında da hukuki işlem başlatacaklarını belirterek, “Konuya hakim değilim ama bizim rızamız olmadan yazılmış. Avukatlarıma talimat verdim. Bizim haberimiz yok. Üzerimize suç atılıyor, haberlere çıkıyoruz.” dedi.

Öksüz, “Biz kesinlikle böyle bir suç işlemedik. Hatırı sayılır tüccarız biz, herkes bilir. Kimsenin bir tek dalına tenezzül etmeyiz. Ayrıca sit alanıysa zaten kesmeyiz biz.” ifadelerini kullandı.

Heybeliada’da doğa katliamı! Ağaçları kesip aquapark inşa ettiler