Heybeliada’da doğa katliamı! Ağaçları kesip aquapark inşa ettiler

Yayın tarihi: 2 Ağustos 2022 Salı 11:21 am - Güncelleme: 2 Ağustos 2022 Salı 4:57 pm

Heybeliada’da mülkiyeti Darülaceze’ye ait olan tarihi Sadık Güzel Osman Plajı’nda aquapark inşa edildi.

Gazeteci Mehmet Kızmaz, sosyal medya hesabından Heybeliada’daki doğa katliamında yaşanan tüm süreci anlattı. Heybeliada Belediye Başkanı Erdem Gül’ün kaçak olduğu gerekçesiyle durduğu inşaatın daha sonra nasıl tekrar başlatıldığını anlatan Kızmaz daha önce yaptığı haberlerde “basit onarım ve tadilat” adı altında ağaçların kesildiği, sit alanının şantiye alanına çevrildiği ortaya çıktı.” demişti.

Mehmet Kızmaz paylaşımlarında şu ifadeleri kullandı:

“Buyurun; Heybeliada’da 1. derecede sit alanında “basit onarım ve tadilat” adı altında ağaçların kesilmesi ile başlayan ve yasaya aykırı olmasına rağmen tüm kurumların gözü önünde 4 yıldır süren, bir türlü “durdurul(a)mayan” doğa-çevre katliamı:  Mülkiyeti Darülacezeye ait tarihi Sadık Güzel Osman (SGO) Plajı ile yanındaki Asaf Plajındaki yıkıma karşı en az 3 kere haber yaptım. 2019’da 2 milyon 675 bin TL’ye 5 yıllığına ihaleye çıkarılan SGO Plajını 2001’den beri işletmecisi olan Green Beach’in sahibi İsmail Cevahir aldı. Ardından, plajdaki taşınmazlarda küçük birkaç tadilat için İBB’ye bağlı Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı ile KUDEB’in imzasıyla “basit onarım ve tadilat” izni alındı. Ama iznin ardından 13 bin 782 m2 alanda birçok ağaç kesildi, alan şantiyeye çevrilerek kotlar değiştirildi.”

Heybeliada Sanatoryumu’nun Diyanet’e verilmesine yargından engel!

16 AĞAÇ KESİLDİ

Yurttaşların şikâyeti ile Adalar Belediyesi 2019’da tutanak tutarak projeyi durdurdu. Belediye yetkilisi denetim eksiklerin olabileceğini söyledi. İsmail Cevahir, “Adalarda izin almak zor. Mecbur basit onarım izni alındı.16 ağaç kestik.100 palmiye dikeceğiz. Mühendislerimiz yanıltı” demişti

Kültür Varlıkları Daire Başkan Yardımcısı Ahmet Çakmak da “Alınan izin ile yapılanlar arasında dağlar kadar fark var. Bundan sonra yapılacak hiçbir şey İBB yetkisi kapsamında değil. Ne yapılırsa İst. 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan izin almak zorundalar” demişti.

AVUKAT AQUAPARK’I SORMUŞTU

Ada sakinlerinden olan avukat Mustafa Lütfi Kıyıcı ise belediyeden bazı yetkililerin bu alandaki tahribata göz yumduğunu belirterek, “Daha önce olmayan kotlar oluşturuldu. Sit alanına aquapark ve havuzlar yapılacak. Buna nasıl izin veriliyor?” diye sormuştu.

“KAÇAK İŞLEME MÜDAHALE ETTİK”

Adalar sakinlerinden olan ve uzun bir süredir bu doğa katliamına direnen avukat Mustafa Lütfi Kıyıcı, “Adalar Orman İşletme Şefliği ve Kaymakamlık kaçak yapılaşmaya neden göz yumaktadır. Plaja beton dökülmesi için Aslan Turizme ruhsatı kimler ve neden verdi?” diye sormuştu.  Görüştüğüm Adalar Bel. Başkanı Erdem Gül de, “Haberimiz olduğu aynı gün bizzat gittim. Belediyeden izin almadan yapılan kaçak işleme müdahale ettik ve tutanak tuttuk. Durdurduk. Şu an yaptıklarını bozuyorlar. Düzeltecekler” demişti.

Şirket sahibi Emir Uzun da, “Orman Bakanlığının izni ve ruhsatı ile tadilata başladık. Sorun yaratacak yerlerin düzeltilmesi için beton dökecektik. Hatamız mikserleri getirmiş olmamız oldu. Belediyeye, ‘Yaptığımızı yıkacağız’ diye dilekçe verdik. Sorunu gidereceğiz” demişti.

Heybeliada Sanatoryumu için harekete geçiliyor!

REKLAM ÇEKTİLER

Tüm bu hukuksuzluk ve tahribatın ardından ise İstanbul’un birçok yerinde panolarda “Çok eğleneceğiz! Mavi ile yeşil, huzur ile eğlence!” reklamları verildi. Tesise direkt sefer çıktığı da belirtildi.