Ankara’daki IŞİD’liler! Fotoğraf ve video yoluyla sözleşip hamamda buluşuyorlar

Yayın tarihi: 4 Mayıs 2023 Perşembe 10:48 am - Güncelleme: 4 Mayıs 2023 Perşembe 10:54 am

Gazeteci Hale Gönültaş Ankara’da yaşayan Türk vatandaşı IŞİD‘lilerle konuştu. Gönültaş bu IŞİD’lilerin sosyal medyada video ve fotoğraf yoluyla sözleşip hamamda buluştuklarını yazdı. 

Daha önce yaptığı haberle İstanbul’da IŞİD örgütlenmesinin boyutlarını ve Tevhid Grubu’nun faaliyetlerini ortaya koyan gazeteci Hale Gönültaş bu kez de Ankara’da yaşayan Türk vatandaşı IŞİD’lileri yazdı.

Daha önce tehdit de alan Gönültaş Artı Gerçek’te kaleme aldığı yazısında “IŞİD’in birçok eski militanı Türkiye’de yaşıyor. Polis baskınlarında daha çok yabancı IŞİD’liler hedef alınırken, Türk vatandaşı IŞİD’liler iletişimi sürdürüyor. Ankara’daki buluşma yerleri arasında, Sincan ve Ulus’taki iki hamam da var. Birçoğu ilaç bağımlısı” ifadelerini kullandı.

ABD ve Türkiye’den eş zamanlı ortak yaptırım: IŞİD ve El Kaide bağlantılı iki kişinin hesabı dondurdu

Türk vatandaşı IŞİD’lilere basında haber olmadığı ya da çok olağanüstü bir durum yaşanmadığı sürece operasyon gerçekleştirilmediğini de belirten Gönültaş’ın yazısından önemli kısımlar şöyle:

“Buradaki yaşama uyum sağlayamıyorum. Tekrar gitmek istiyorum” diyor IŞİD saflarından 2019 yılında dönen Ahmed*. “İstediğin an Suriye’ye, IŞİD’e gidebilir misin?” sorusunu yöneltiyorum. “Tabii giderim. Gitmek dert mi? Bak asıl dert ne biliyon mu? Hapisten çıktıktan sonra, imam nikahlandım çocuk oldu. Zaten gidersem onu da götürürüm, bırakmam” diyor.

IŞİD’e iki kez giden 34 yaşındaki Hüseyin de örgüte dönmek istediğini söylüyor. Ankara merkez ve ilçe semt pazarlarında yevmiye karşılığı meyve-sebze satıyor; “Kendisini hiçbir şeyin tatmin etmediğini” söylüyor. “En çok bulunmak istediği yerin Suriye’de yeni gelenlere dini eğitim verdiği ve bir ay boyunca gün yüzü görmediği yer altındaki mekân” olduğunu anlatıyor.

ANKARA’DA YAŞIYOR, ‘BÜTÜN KÖTÜ İNSANLARI ÖLDÜRMEK İSTİYOR’

Mehmet (31) ise Hüseyin’in arkadaşı. Anadolu’da bir kentte yaşıyor. Bir süredir Ankara’da IŞİD’den dönenlerle beraber kalıyor. Kadın olduğum için yüzüme bakmıyor, sırtı dönük konuşuyor. Ankara’ya arkadaşlarının yanına geliş nedeni, aile içinde kesici aletle yakınlarına zarar vermesi. Bir aile büyüğünün devreye girerek onu psikiyatra götürmeleri üzerine reçete edilen antidepresanlara başlamış. Sürekli çok ama çok sinirli olduğunu, bazen sokakta yürürken “bütün kötü insanları öldürmek istediğini” söylüyor. “Hangi davranışların ona kötü geldiğini” soruyorum, tam cümlesi şu: “Herkes kafir. Sen de kafirsin.” Antidepresanların iyi gelmediğini, şu anda beraber kaldığı IŞİD’lilerin de kullandığı uyarıcı kırmızı reçeteli ilaçlardan içtiğini anlatıyor.

ZORUNLU ASKERLİK YAPMAMAK İÇİN SURİYE’DE IŞİD’E DÖNMEK İSTİYOR

Cemal (22) ile yaptığımız mülakatta, IŞİD’e dönmek istemesinin temel nedenlerinden birinin “askerlik” olduğu ortaya çıkıyor. Çünkü askerlik hizmeti, cihatçı selefilikte “küfür, kafir eden bir fiil” olarak anılıyor. IŞİD’e 16 yaşında katılıp 20 yaşında dönen Cemal, terör örgütü üyeliğinden hapis cezasını tamamlayalı bir yıl olmuş ve zorunlu askerlikle karşı karşıya.

Ahmed’in (33) 2012 yılında önce abisi, sonra iki kuzeni, ardından da kendisi gitmiş Suriye’ye. 2016 yılında Çeçen IŞİD’lilerin olduğu bölgede Suriye güçlerine karşı savaşırken ağır yaralanmış, acil müdahale de diğer savaşçılar tarafından yapılmış. O anı şöyle anlatıyor: “Bacağım parçalandı. Hemen iğneleri sapladılar. O iğne var ya, acı falan kalmıyor.”

IŞİD lideri Suriye’de öldürüldü

İLACI HER GÜN ALMADIĞINDA AKLINDAN GEÇENLER KAYGI VERİCİ

“Hangi iğne?” diye soruyorum. “Tramadol’un iğnesi” yanıtını veriyor. Daha önce Suriye sınırındaki illerde mülakat yaptığım IŞİD’lilerin de sözünü ettikleri insani yardım kuruluşundan övgü ile bahsediyor. Ahmed, IŞİD’e katıldıktan sonra başladığı, Türkiye’de sadece psikiyatri, nöroloji ve beyin cerrahisi hekimlerinin yazabileceği, meslek ilke ve etik kuralları gereği isimlerini yazmadığımız “bağımlılık yapan” ilaçlardan birini kullanıyor.

İlacı günlük olarak alamadığında hissettikleri, aklından geçenler pek çok açıdan kaygı ve endişe uyandırıcı nitelikte…

‘İLAÇLARI BAZI TANIDIK DOKTORLAR YAZIYOR’

Nitekim IŞİD’ten dönen Mehmet’in arkadaş tavsiyesi ile aldığı ilaçlar da hem Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, hem Emniyet Genel Müdürlüğü’nün denetimine tabi. Psikolojik destek almadığını söyleyen Mehmet, hekim tarafından yazılmayan bu ilaçları nasıl edinebildiği sorusu üzerine, “Yaşadığı kentteki hastanelerde bazı doktorlarla tanışık olduklarını, ilaçların her zaman kendi adlarına yazılmadığını, bazen de başkalarının üzerinden reçete edildiği” bilgisini veriyor.

DÖNENLER HANGİ İLLERDE YAŞIYOR?

Şimdi Türkiye’de yerleşik “yerli ve yabancı IŞİD varlığı” gerçekliğine değinelim. 2011-2012 yıllarında Türkiye başta olmak üzere pek çok ülkeden cihada katılmak üzere Suriye sınırından geçerek IŞİD’e katılanlar, yenilginin ardından yine aynı güzergahı takip ederek “güvenlikli bölge” olarak değerlendirdikleri Türkiye’ye geçti. Ülkelerine dönen Türkiye vatandaşı cihatçılar ve IŞİD sempatizanları, Suriye ve Iraklı militanların en büyük destekçisiydi. Bu destek de Irak ve Suriyeli militanlara Türkiye’de barınmada, iş bulmada kolaylık sağladı. Şu anda Ankara ve İstanbul başta olmak üzere, Konya, Gaziantep, Kayseri, Adana, Bursa, Yalova, Kırşehir, Yozgat, Antakya, Batman ve Diyarbakır, IŞİD’lilerin en yoğun barındığı iller.

Ankara’da Çubuk, Sincan, Saray Mahallesi ve Pursaklar, hem Türkiyeli hem de yabancı uyruklu IŞİD’lilerin yaşam alanı haline gelmiş durumda. Ayrıca IŞİD’den dönenler, ölenler ve eşlerinin yanı sıra Suriye’de cezaevinde bulunan IŞİD’lilerin çocuklarına “cihat eğitimi” verilen medreseler de bu semtlerde yer alıyor.

BAKANLIK OPERASYONLARI TÜRKİYELİ IŞİD’LİLERİ NADİREN HEDEF ALIYOR

Özellikle son aylarda İçişleri Bakanlığı her gün internet sitesinden IŞİD’lilere düzenlenen operasyonların bilgisini aktarıyor. Fakat bu operasyonların yüzde 90’ının yabancı savaşçılara yönelik olduğunun altını çizmek gerek. Türkiyeli IŞİD’lilere yönelik bir operasyon, basında haber olmadığı ya da çok olağanüstü bir durum yaşanmadığı sürece gerçekleştirilmiyor.

‘İSTİHBARATIN TAKİBİNDEYİZ, CEP TELEFONU KULLANMIYORUZ’

Türkiyeli IŞİD’lilerden imkân bulabildiklerimle yaptığım birebir görüşmelerde, “istihbaratın takibinde olduklarını” bildiklerini, davranış ve iletişimlerini de bu gerçeklik üzerinden sürdürdüklerini ifade ediyorlar. Sözgelimi, cep telefonu kullanmıyorlar. Kullananlar ise tuşlu eski cep telefonlarını tercih ediyor. Telefonlarında birbirlerinin numaraları kayıtlı değil.

İLETİŞİMİ SOSYAL MEDYADAN SAĞLIYORLAR, HAMAMLARDA BULUŞUYORLAR

İletişimleri sosyal medya üzerinden sağlıyorlar. Bir kişinin sosyal medya hesabına koyduğu bir fotoğraf ya da video, diğer IŞİD’li için “çağrı, buluşma” anlamına geliyor. Sosyal medyadan yayımlanan videoyu gören IŞİD’li, hamamda buluşmaları gerektiğini anlayabiliyor. Ulus ve Sincan’daki iki hamamı örnek verebiliriz. Bunun dışında da sürekli değiştirilen, bekar erkeklerin yaşadığı evler de buluşma mekanları olarak kullanıyor.

HÜSEYİN GAZİ MAHALLESİ’NDEKİ MESCİD, AFYON VE KÜTAHYA KAPLICALARI…

IŞİD’den dönenlerin bir kısmı Ankara’nın Hüseyin Gazi Mahallesi’nde bir apartmanın alt katında “mescid” olarak anılan bir mekânda cuma günleri bir araya geliyor. Mekânda, IŞİD’li eşleri çatışmalarda ölen kadınlar için ‘infak’ adı altında yardımlar da toplanıyor. Sadece erkeklerin alınması nedeniyle mekâna girebilmem ve ayrıntıları anlatabilmem mümkün olmadı… Ayrıca Afyon Sandıklı kaplıcaları ve Kütahya kaplıcaları da IŞİD’lilerin ayrı ayrı giderek “termal su içinde” bir araya geldikleri yerlerden sadece ikisi.”

YAZININ TAMAMI

Erdoğan, Turgut Özal’ın 1987’de açtığı havalimanını sahiplendi