Ankara’da ‘takaslanan’ ABD askeri Ukrayna’da yaralandı!

Yayın tarihi: 26 Temmuz 2023 Çarşamba 1:02 am - Güncelleme: 26 Temmuz 2023 Çarşamba 1:03 am

Ankara’da MİT gözetiminde Rusya ve ABD arasında gerçekleştirilen tutuklu değişiminde ‘takas edilen’ eski Amerikan Deniz Piyadesi Trevor Reed, Ukrayna saflarında özel operasyonda olan Rus güçlerine karşı savaşırken yaralandı. ABD olayı doğruladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Patel kendisine yöenltilen bir soru üzerine, “Trevor Reed’in Ukrayna’daki çatışmalara katılırken yaralandığından haberdarız. Savaşın başlangıcından bu yana, özellikle savaşa katılmak amacıyla Ukrayna’ya seyahat eden ABD vatandaşlarını, yakalanma, ölüm veya fiziksel zarar görme riski de dahil olmak üzere önemli risklerle karşı karşıya oldukları konusunda uyardık” dedi.

Patel, Amerikan vatandaşlarını, “savaşa katılmak bir yana” Ukrayna’ya seyahat etmemeleri konusunda dahi “son derecede net bir şekilde” uyardıklarını, savaşmaya karar veren Amerikalıları veya diğer ABD vatandaşlarını Ukrayna’dan tahliye etmek için yardım sağlayacak bir konumda olmadıklarını ifade etti.

Sözcü yardımcısı, Reed’in durumu hakkında net bilgiye sahip olmadıklarını ancak bir sivil toplum kuruluşu tarafından Ukrayna dışına çıkarıldığını ve Almanya’da tedaviye alındığını açıkladı. Patel, Reed’in “ABD hükümeti adına herhangi bir faaliyette bulunmadığını” sözlerine ekledi.

Rusya ve ABD arasında takas!

MİT GÖZETİMİNDE TAKAS EDİLMİŞLERDİ

ABD ile Rusya geçen yıl, karşılıklı olarak ülkelerinde tutuklu bulunan eski Amerikan askeri Trevor Reed ile Rus pilot Konstantin Yaroşenko’yu Ankara ile işbirliği içinde Türkiye’de takas etmişti.

Takas, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) gözetiminde, ABD ve Rusya heyetleri arasında yapılmış, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la 28 Nisan 2022’de yaptığı telefon görüşmesinde takas dolayısıyla Türkiye’ye teşekkür etmişti.

Reed ile takas edilen Rus pilot Yaroşenko, ABD’de uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla 20 yıl federal hapis cezasına çarptırılmıştı.