Android 10 kullanım oranı açıklandı

Yayın tarihi: 16 Nisan 2020 Perşembe 9:12 am - Güncelleme: 16 Nisan 2020 Perşembe 9:13 am

Google, her ay düzenli olarak güncel Android sürümünün kullanım oranını açıklardı. Ancak Android 10 kullanım oranı yaklaşık 3 aydır açıklanmamıştı. Bunun nedeni ise bugün açıklanan güncel kullanım oranları ile ortaya çıktı. Google, bu yılda da yine güncel sürümün yaygınlaşmasını sağlayamadı.

İnternet ve teknoloji devinin açıklamasına göre; Android 10 sadece yüzde 8.2‘lik kullanım oranına sahip olarak yüzde 10 barajını yaklaşık 7 ay sonra bile aşmayı başaramadı. Android 10’u yüzde 31.3 kullanım ile Android 9.0 Pie sürümü takip ediyor.

Android 8.0 Oreo ise yüzde 21.3‘lük bir kullanıma sahip. Yaklaşık 4 yıl önce çıkan Android 7.0 Nougat bile yüze 12.9‘luk kullanıma sahip olarak Android 10’u geçmeyi başarıyor. Google’ın verilerine bakacak olursak; piyasadaki çoğu telefonun hala güncel olmayan işletim sistemi ile çalıştığını söyleyebiliriz.

Android 10

Google ne yaparsa yapsın bu kullanım oranları iOS’in her zaman gerisinde kalacak. Çünkü piyasada yüzlerce Android telefon var ve çoğu giriş ve orta segmentte yer alıyor. Bu telefonlar 2 yıl sonra güncelleme almayı bırakıyor. Ancak iOS cephesinde ise 5 yıllık modele bile hala güncelleme sunuluyor.

Google’ın bu durumdan şikayetçi olacağı aşikar. Ancak firmanın yapacak pek bir yaptırımı bulunmuyor. Açık kaynaklı işletim sistemi olan Android için güncelleme zorunluluğunu diğer telefon üreticilerine dayatamaz. Hatta Google bile 2016 yılında kendisinin tanıttığı Pixel 4 modeline bile Android 11 güncellemesini sunmayacak. Durum böyle olunca diğer telefon üreticilerinden pek bir şey beklememek gerekiyor.

Önümüzdeki süreç Google için çok kritik. Android 11’in adım adım sona gelmesine rağmen bir önceki sürümün yüzde 10 barajını aşamaması Google için pek iyi olmayabilir. Aynı dönemde Android 9.0 Pie yüzde 12-13 kullanıma sahip olmayı başarmıştı. Android 10’un neden bu denli düşük kullanıma sahip olduğu ise tam bir merak konusu.

Bu gidişata bir de COVID-19 (koronavirüs) salgını yüzünden güncellemelerin ertelenmesi eklendiği için yüzde 10 barajını aşmak için Google’ın 3-4 ay daha beklemesi gerekecek gibi görünüyor.

Samsung Galaxy Fold 2 parçaları yakında üretilecek