Amerika’dan Montrö ve Türkiye çıkışı

Yayın tarihi: 9 Mart 2022 Çarşamba 11:18 am - Güncelleme: 9 Mart 2022 Çarşamba 11:18 am

ABD Dışişleri Müsteşarı Victoria Jane Nuland, Türkiye’nin Montrö Boğazlar Sözleşmesi gereğince attığı adımları değerlendirdi. Nuland, Türkiye’nin Karadeniz’den savaş gemilerinin geçmesini engelleyerek “Güçlü bir duruş” sergilediğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 3 numaralı ismi Victoria Jane Nuland, ABD Kongresi’nde Dış İlişkiler Komitesi’nde siyasetçilerin sorularına cevap verdi. KRT’nin haberine göre; Nuland, Türkiye’nin Montrö Boğazlar Sözleşmesi uyarınca attığı adımlara ilişkin olarak, “Türkiye Karadeniz’den savaş gemilerinin geçmesini engelleyerek güçlü bir duruş sergiledi” dedi. Reuters bu açıklamayı “son dakika” ibaresiyle okurlarına aktardı.

“POLONYA UÇAKLARI SÜRPRİZ OLDU”

Nuland Rusya-Ukrayna savaşı ile ilgili değerlendirmelerini farklı açılardan yaptı. Nuland, Polonya’nın MIG-29 savaş uçaklarını ABD’ye “hemen ve ücretsiz” olarak verebileceğine dair açıklamasına şaşırdığını dile getirdi. Nuland, “Bildiğim kadarıyla bu uçakların bize verilme kararı bize danışılmadı. Dolayısıyla bence bu Polonya tarafından şaşırtıcı bir hamle” dedi.

TÜRKİYE ‘SAVAŞ’ DEMİŞTİ

Türkiye, geçen haftalarda Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği askeri operasyonu “savaş” olarak tanımlayarak savaş gemilerinin geçmesini denetleyeceğini ve sadece bazı şartlarda gemilerin Karadeniz’e gidebileceğini duyurmuştu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Montrö’nün şeffaf şekilde uygulanacağını ifade etmişti.

Polonya ve ABD arasında ‘Rus savaş uçağı’ krizi