Rusya – Ukrayna savaşının sembolü olan “Z” ne anlama geliyor?

Yayın tarihi: 8 Mart 2022 Salı 6:31 pm - Güncelleme: 8 Mart 2022 Salı 6:32 pm

Rusya – Ukrayna savaşının başından beri Rus tanklarının üzerine yazılan Z harfi, merak edilmeye devam ediyor. Z harfini Rusya’daki savaş destekçileri de kullanıyor.

Rusya’da Ukrayna’ya başlatılan askeri operasyonları destekleyenlerin sembolü haline gelen Z harfine ilişkin farklı spekülasyonlar mevcut. Z harfi Rus alfabesinde yer almıyor. Bu harfin tercih edilmesiyle ilgili Rusya ordusunun “dost ateşini önlemek” için zırhlı araçlarında yer verdiği de öne sürülüyor.

Rus tanklarındaki Z harfinin sırrı ne?

BATI BASININDA MERAK KONUSU

The Guardian’da “Z neden Rusya için savaşın sembolü haline geldi” başlıklı bir yazı yayınlandı. Yazıda, Z’nin  Zapad (batı) veya Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’e soyadının ilk harfi olabileceği belirtiliyor. Ayrıca Z harfinin Za pobedu (zafer için) anlamına geldiği veya Nazilerin Svastika (gamalı haç) sembolüne karşı kullanıldığı da yine iddialar arasında.

Z harfi, Rus jimnastikçi Ivan Kuliak’ın Doha’daki Dünya Kupası etkinliğinde kullanmasıyla da ünlendi. Kuliak, altın madalya kazanan Ukraynalı Kovtun Illia’nın yanında dururken üzerinde Z harfi olduğu görüldü. Moskova’dan paylaşılan görüntülerde de bazı araçların üzerinde Z yer aldı.

O görüntüler şu şekilde: