Amerika doğaya 2,5 milyar sivrisinek bırakacak! Çiftleşip üreyemeyecekler

Yayın tarihi: 28 Mart 2022 Pazartesi 10:30 am - Güncelleme: 28 Mart 2022 Pazartesi 10:31 am

ABD, son yıllarda sayılarım olağanüstü artan “Aedes aegypti” cinsi sivrisinekleri yok etmek için doğaya genetiği değiştirilmiş sivrisinek bırakma projesini onayladı. İngiltere merkezli biyo teknoloji şirketi Oxitec tarafından genetiği değiştirilen sivrisineklerin tamamı erkek ve çiftleştiklerinde yavruları olmuyor.

Amerika son yıllarda sayılarım olağanüstü artan “Aedes aegypti” cinsi sivrisinekleri yok etmek,  için doğaya genetiği değiştirilmiş sivrisinek bırakma projesini onayladı. İngiltere merkezli biyo teknoloji şirketi Oxitec tarafından genetiği değiştirilen sivrisineklerin tamamı erkek ve çiftleştiklerinde yavruları olmuyor. Bu yolla doğaya 2,4 milyar tane sinek bırakılacak ve böylece sinek sayısının azalması umulacak. İlk deneme Kaliforniya’da yapılacak, başarılı olursa Florida’da da sinekler doğaya bırakılacak.

“TEK YAVRU ISIRAMAYAN BİR TÜR OLACAK”

Oxitec’in modifiye sivrisinekleri erkek ve insanları ısınmayan türden. Özel bir protein ile geliştirilen erkek sivrisinekler, dişi bir sivrisinek ile çiftleştiklerinde, ürettikleri tek canlı yavru da ısırmayan bir tür olacak. Proje, özellikle 3.500’den fazla sivrisinek türünden biri olan ve diğer ülkelerde dang, Zika, Chikungunya ve sarı humma gibi hastalıkları yayan tehlikeli bir istilacı böcek olan Aedes aegypti sivrisineğini hedefliyor.

İstanbul’da sivrisinek alarmı: ‘Isırmasa bile kaşındırıyor’