Amasra’da 42 işçinin yaşamını yitirdiği maden işletmesine ‘sigorta yapılmadı’ iddiası

Yayın tarihi: 16 Kasım 2022 Çarşamba 3:02 pm - Güncelleme: 16 Kasım 2022 Çarşamba 3:02 pm

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Soma faciasından sonra tüm madenlerin özel sigorta kapsamına alınmasının zorunlu hale getirildiğini hatırlatarak 42 kişinin hayatını kaybettiği facianın yaşandığı Amasra’daki maden işletmesine sorun tespit edildiği için sigorta yapılmadığı iddiasını gündeme getirdi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Nükleer Düzenleme Kurumu, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) bütçeleri görüşülürken CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın bir iddiayı dile getirdi.

“İDDİALAR DOĞRUYSA MADENCİLER BİLE BİLE ÖLÜME GÖNDERİLMİŞTİR”

Facianın yaşandığı madene sigorta yapılmadığını söyleyen Akın şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’yi iş cinayetlerinde de dünyanın zirvesine taşıdınız. 42 madencimiz hayatını kaybetti. Bir ay geçti. Başka ülke olsa ne iktidar ne bakan kalır. İstifasını verir. Bugün çok ciddi bir iddiayı gündeme getireceğim. Soma faciasından sonra tüm madenlerin özel sigorta kapsamına alınması zorunlu hale getirildi. Facianın yaşandığı Amasra’da da ağustos ayının sonu eylül ayının başı gibi özel sigorta için 3 kişilik heyet madene iniyor. Tahkimatla madende ciddi sorunlar olduğu ve bu sorunların 45 gün içerisinde çözülmesini talep ediyorlar. Madende sorun tespit edildiği için sigorta yapılmıyor ve mevzuata göre sigorta olmadan madenin çalışması yasak. Siyasi baskılarla maden çalıştırılmaya devam ediyor. Bu sürenin sonuna doğru facia meydana geliyor. Facianın ardından sigorta yetkilileri çağırılıyor ve bu olay sumen altı ediliyor. Bu iddialar doğruysa madenciler bile bile ölüme gönderilmiştir. Bize gelen bilgilerde Türkiye Taş Kömürleri’nin diğer dört madende de facia yaşanabilir sorumluluk yükümlük sizin üzerinize.”

Faciadan 2 gün sonra Amasra’daki madende tahkimat malzemesi için ihaleye çıkılmış