Amasra faciasına ilişkin çarpıcı tespit! “150 işçi nereye tertip edildi?”

Yayın tarihi: 3 Aralık 2022 Cumartesi 1:49 pm - Güncelleme: 3 Aralık 2022 Cumartesi 1:49 pm

Amasra’da meydana gelen ve 42 işçinin hayatını kaybetmesine yol açan maden kazasıyla ilgili çarpıcı bir detay ortaya çıktı. TMMOB Maden Mühendisler Odası Zonguldak Şube Başkanı Çağlar Öztürk, kaza öncesinde bazı işçilerin nereye tertip edildiğini sorarak, “150 kişilik bir işçinin nereye tertip edildiğinin, bu konuların da araştırılması gerekiyor” dedi.

Bartın’ın Amasra ilçesindeki madende meydana gelen patlamayla ilgili tartışmalar sürüyor. Cumhuriyet’in haberine göre, komisyonda sunum yapan TMMOB Maden Mühendisler Odası Zonguldak Şube Başanı Çağlar Öztürk, kazanın meydana geldiği madende “kadrolu 503 yeraltı işçisinin göründüğünü” belirtti.

“BİRİLERİ TARAFINDAN KOLLANDI MI”

Öztürk, “Bunlardan 82 işçi o gün tertip edildi. 82 işçi değil de o gün 100 de olabilirdi, 120 de olabilirdi. 3 vardiya bunu 100 kişiden hesaplarsak 300 kişi, hatta biraz da buna ilave yaparsak 350 kişi. 150 kişilik bir işçinin nereye tertip edildiğinin, bu konuların da araştırılması gerekiyor. Birileri tarafından kollandı mı ya da kollanmadı mı? Bunu bilemiyoruz. Biz burada ‘Herhangi bir işçi açığı yok’ gibi bir yaklaşımla karşı karşıya kalıyoruz” tespitinde bulundu.

Öztürk’ün bu sözleri, komisyonda tansiyonu yükseltti. AKP’li İlyas Şeker, “Sanki kazanın önceden yapılacağı biliniyormuş gibi ciddi bir itham var” dedi.
Öztürk, “Hayır, itham yok. Acaba istirahatli miydi, raporlu muydu, izinde miydi? Yani bunun araştırılıp ortaya konulmasını istiyoruz” karşılığını verdi.

Amasra maden faciasında hayati ihmal itirafı: Personel eksikti