Almanya’dan yükselen kiralara ‘dondurma’ kararı

Yayın tarihi: 29 Ağustos 2023 Salı 9:37 am - Güncelleme: 29 Ağustos 2023 Salı 9:37 am

Almanya’da kiralar enflasyon ve Ukraynalıların göçü sonrası tavan yaptı. Almanya’da hükümetin yüzde 15 zam sınırı koyduğu kiraları bu defa dondurma kararı aldı.

Sabah gazetesinde yer alan habere göre; Almanya’nın iktidardaki Sosyal Demokrat Partisi (SPD), yüksek konut kiralarıyla başa çıkmak için ülke genelinde üç yıllık kira indirimi teklif etmeye hazırlanıyor. SPD milletvekili Verena Hubertz, Bild am Sonntag’a yaptığı açıklamada, “Nefes alma alanı yaratmamız gerekiyor. Önümüzdeki üç yıl için kiraların dondurulmasına ihtiyacımız var” dedi ve Şansölye Olaf Scholz’un ülkenin yaşam maliyeti kriziyle mücadele için tedbirlerin ana hatlarını açıklayacağını söyledi. Alman Federal İstatistik Ofisi’ne göre, Almanya’daki 41 milyon evin halen yüzde 60’ı kiralık durumda.

İKİ KADEMELİ DÜZENLEME

Mevcut düzenlemelerde, emlak piyasasındaki kira artışlarının üç yıl içinde yüzde 20, bazı bölgelerde ise yüzde 15 oranında artışına izin veriliyor. Almanya’nın koalisyon hükümeti ise bu sınırı yüzde 11’e düşürmeyi daha önce kabul etti. Ancak SPD, bunun da yeterli olmadığının sinyalini verdi. Deutsche Presse-Agentur ajansının haberine göre partinin planları, talebin çok yüksek olduğu şehirlerde kiraların en fazla yüzde 6 oranında artmasına izin vermek, geri kalan bölgelerde ise genel bir fiyat dondurma düzenlemesi uygulamak.

Kiralamada arabulucu dönemi başlıyor!