Almanya’da gençlere 200 avroluk Kültür Kartı dağıtılacak

Yayın tarihi: 17 Haziran 2023 Cumartesi 3:27 pm - Güncelleme: 17 Haziran 2023 Cumartesi 3:27 pm

Almanya’da gençlere 200 avroluk Kültür Kartı dağıtılacak. Gençler; bu kartlar ile müze, tiyatro, konser veya sinemaya gidebilecek. Aynı zamanda kitap ve enstrüman satın alımlarında da karttan yararlanılabilecek.

Almanya’da reşit olan gençlere kültür sanat aktiviteleri için destek kararı alındı. Bu yıl 18 yaşını dolduran ya da dolduracak olan gençlere, 200 avro değerinde Kültür Kartı dağıtılacak.

DW Türkçe’nin haberine göre, gençler bu karttaki 200 avro ile müzeleri gezebilecek, sinema, tiyatro ya da konserlere gidebilecek.

Kartın kapsamı bununla da sınırlı değil. Gençler karttaki parayla kitap ya da enstrüman da satın alabilecek. Ancak bu kart sadece gençlerin bizzat gittiği etkinlik ya da dükkânda kullanılabilecek.

100 MİLYON AVRO BÜTÇE

Kültür Kartı ile amaç, uzun pandemi dönemi sonrası hem gençleri yeniden sosyal alana çekmek, kültür ve sanata ilgilerini teşvik etmek. Bunu yaparken yine pandemi döneminde kan kaybeden yerel kültür ve sanat merkezlerini, sanatçıları, kitapçıları ve bu alanda faaliyet yürüten tekelleşmemiş kurumları yeniden canlandırmak.

14 Haziran’da uygulaması başlayan Kültür Kartı şimdilik bir pilot proje. Gençler için bu kart kapsamında yaklaşık bir milyon 600 bin farklı etkinlik mevcut.

Gençlerin Kültür Kartı uygulamasından yararlanmak için yapmaları gereken, aplikasyon ya da internet üzerinden kimlik bilgilerini girerek kayıt olmak. Almanya’da ikametgahı bulunan, 2005 yılında doğan bütün gençler bu haktan yararlanabilecek.

Kültür ve Medyadan Sorumlu Devlet Bakanı Claudia Roth, Kültür Kartı için toplam 100 milyon avro bütçe ayırdı. Bu rakam ilk aşamada kulağa yüksek gelse de gençlerin tamamının karta başvurması halinde 50 milyon avro daha bütçe ayrılması gerekecek.

DİĞER AVRUPA ÜLKELERİNDE DE VAR

Almanya gençlere Kültür Kartı pilot projesini hayata geçirirken diğer Avrupa ülkelerini örnek aldı. Örneğin İtalya’da “18app” adlı uygulama ile 18 yaşına girenlere 2016 yılından beri 500 avroluk kültür sanat çeki veriliyor. İtalya’da iktidardaki aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri partisinin lideri Başbakan Giorgia Meloni, geçen yıl bu uygulamayı kaldıracağını duyurdu ama sonrasında planlarını şimdilik kaldırdı.

Fransa’da ise 2021 yılından bu yana 18 yaşına basanlara 300 avroluk bir bütçe ayrılıyor. İlk yıl gençler bu bütçenin dörtte üçünü kitaplara harcadı. Bunun üçte ikisini ise Japon Manga çizgi romanları oluşturdu. Sinema ve tiyatrolar bu programdan neredeyse hiç yararlanamadı.

İspanya’da ise geçen yıldan itibaren 18 yaşına basanlara 400 avroluk kültürel destek sunulmaya başlandı. Gençler bu desteğin yarısını canlı etkinlikler için harcadı.

Erdoğan afişleri sonrası Almanya’da yasa değiştiriliyor