Almanya’da bir ilk: Sol Parti’ye iki kadın başkan

Yayın tarihi: 28 Şubat 2021 Pazar 2:52 pm - Güncelleme: 28 Şubat 2021 Pazar 2:52 pm

Almanya’da Sol Parti’nin yeni başkanları Janine Wissler ile Susanne Hennig-Wellsow oldu. Böylece ülkede ilk kez bir partinin liderliğini iki kadın üstlenmiş oldu.

Almanya’da Sol Parti’nin (Die Linke) kongresi çevrimiçi olarak düzenlendi. Kongrede yeni eş başkanlar da belli oldu. Seçim sonucuna göre, partinin eş başkanlığını Hessen Eyalet Meclis Grubu Başkanı Janine Wissler ile Thüringen Parti Teşkilatı Başkanı Susanne Hennig-Wellsow yürütecek.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Almanya’da ilk kez bir partinin genel başkanlığını iki kadın üstlenmiş oldu. Seçim sonucunun kesinleşmesi için mektup oyları ile de onaylanması gerekiyor.

Seçim sonucunun belli olmasının ardından konuşan Hennig-Wellsow, partisine federal hükümette de görev alma çağrısı yaptı. “Artık bizi bekletmeyin! İnsanların bizi bekleyecek zamanı yok” diyen Hennig-Wellsow, şunları söyledi:

“Siyah-yeşil mi (Hristiyan Birlik-Yeşiller)yoksa kırmızı-kırmızı-yeşil mi (Sosyal Demokrat Parti-Sol Parti-Yeşiller) bir koalisyon kurulacak, bu bizim elimizde”

Wissler ise partiye birlik çağrısı yaparak “Tartışıyoruz, doğru yolu bulmak için birbirimizle mücadele ediyoruz” dedi. Wissler, her üyenin partiye “yoksullukla, adaletsizlikle, savaşla ve faşizmle mücadele için” partiye girdiğine dikkat çekerek bu ortak noktaların unutulmaması gerektiğini ifade etti.

KONGRE SALGIN NEDENİYLE İKİ KEZ ERTELENMİŞTİ

Sol Parti, partinin 2012’den bu yana eş başkanlığını yürüten Katja Kipping ile Bernd Riexinger’in görev süresinin sona ermesi nedeniyle kongre düzenlemişti. Kipping ile Riexinger’in görev süresinin geçen haziran ayında dolmasına karşın koronavirüs pandemisi nedeniyle parti kongresi iki kez ertelenmişti.