Türkiye’nin en güçlü olduğu sektör şüphesiz tekstil. Tekstil ve hammaddeleri sektörü ise geçen yıl 199 ülke ve serbest bölgeye ürün gönderdi. Türk tekstil sektörü, 2023’te 9 milyar 558 milyon 447 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. Geçen yıl sektör ihracatçıları, 2 milyon 329 bin 985 ton ürün karşılığında 9 milyar 558 milyon 447 bin dolar gelir sağladı. En fazla dış satımı 3 milyar 498 milyon 158 bin dolarla Avrupa Birliği ülkeleri oldu. Sektörün ihracatında ilk sıradaki ülke ise 749 milyon 431 bin dolarla İtalya. Türkiye’nin kısa sürede döviz bulması gerekiyor. Eğer sıcak para girişi olmaz ise ihracat ve turizm bu yaraya kısmen merhem olacak. Ancak ihracatçı da büyük şirketler tarafından dolandırılabiliyor. Almanya merkezli Voxelle GMBH isimli şirket oldukça yüklü bir sipariş için Türkiye’den bir tekstil şirketi ile ön anlaşma yapıyor. Türkiye’deki şirket fiyat veriyor. Numuneler hazırlanıyor. Alman şirket yapılan işten memnun. Almanya merkezli şirketle birden bile iletişim kesiliyor. Şirket sözleşme aşamasında olan işi Çin’de daha ucuza yapacağı için vazgeçtiğini belirtiyor. Ve şu acı cümleyi yazılı olarak beyan ediyor:

“Numuneler için 900 euro ödedik. Başka bir yerde bu kadar ödemedik. Bu bir Türk ailenin yıllık maaşına karşılık geliyor.”

Şirket Türkiye’de iş yaptırırken ürünün maliyetini “biz fakirlerin” yıllık gelirine kıyasla hesaplıyor. Türkiye’deki şirket İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri’ne (İTKİB) şikayet edeceğini belirtiyor. Ama ülkemizde hukuk bittiği için Alman şirket meseleyi umursamıyor bile. Hukukun Üstünlüğü Endeksine göre; Çin 97. sırada, Türkiye 117. sırada. Hukuk yoksa sıcak para da yok ticaret de yok.

İŞTE O YAZIŞMA: