Alman Dışişleri: ABD ile ilişkilerimiz karmaşık

Yayın tarihi: 8 Haziran 2020 Pazartesi 9:32 am - Güncelleme: 8 Haziran 2020 Pazartesi 9:32 am

Alman Dışişleri Bakanı Heiko Mass, Bild am Sonntag gazetesine verdiği demeçte, ABD askerlerinin Almanya’dan çekilecek olmasına üzüldüklerini belirterek, ülkesinin ABD ile olan ilişkilerini ‘‘karmaşık’’ diye niteledi.

Cuma günü ABD’li üst düzey bir yetkili tarafından yapılan açıklamada Başkan Donald Trump’un Almanya’da bulunan 9 bin 500 askerini çekme emri verdiği kaydedilmişti.

Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas, ‘‘Eğer ABD askerlerinin bir bölümünün çekilmesine gelecek olursak, bunu önemsiyoruz. ABD güçleri ile on yıllar boyunca oluşmuş iş birliğini takdir ediyoruz. Bu iki ülkenin de çıkarına’’ diye konuştu. Maas, Almanya’nın ABD ile olan ilişkisinde sorunlar bulunduğunu da teslim ederek, Transatlantik ittifakta yakın ortaklarız. Ama: Durum karmaşık’’ ifadesini kullandı.

ABD’nin Almanya’da bulunan 34 bin 500 kalıcı askerî personelinden 9 bin 500’ini çekme kararının açıklanmasının ardından, Alman Şansölyesi Angela Merkel’in lideri olduğu Hristiyan Demokrat Birliği’nin önde gelen milletvekilleri kararı eleştirmişti.

Reuters’a konuşan ve ismini vermek istemeyen bir ABD’li yetkili ise birliklerin çekilmesi kararının General Mark Milley’in aylardır süren çalışmalarının sonucu olduğunu ve Trump ile Merkel arasındaki gerilimlerle bir ilişkisi bulunmadığını kaydetti.

Donald Trump’ın kararının, ABD ile Almanya arasındaki Almanya’nın NATO çerçevesindeki askerî harcamalarını arttırma konusunda sergilediği isteksizlikten kaynaklanan gerilimlerle ilgili olduğu iddia edilmişti.