Ali Koç: Mum ışığı bile görmüyorum

Yayın tarihi: 30 Mart 2023 Perşembe 10:16 am - Güncelleme: 30 Mart 2023 Perşembe 10:31 am

Türkiye’de futbolun genel durumunu değerlendiren Kulüpler Birliği Başkanı Ali Koç, “Tünelin sonunda pek parlak bir ışık değil, hiç ışık göremiyorum. Mum ışığı bile görmekte zorlanıyorum” dedi.

Kulüpler Birliği, dün Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi tarafından dile getirilen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle ligden çekilen Gaziantep Futbol Kulübü ve Gaziantepspor’un bütün maçlarının geçersiz sayılması önerisini oyladı.

Kulüpler Birliği Başkanı Ali Koç, toplantıya 12 kulüp başkanlarının katıldığını ve toplantıya katılan yedi kulübün Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi’nin önerisine destek verdiğini, dört kulübün ise Türkiye Futbol Federasyonu’nun uyguladığı ligden çekilen takımların sadece deprem sonrasında oynaması planlanan maçlarında rakiplerin hükmen galip sayılması kararını desteklediğini, Hatayspor’un da konuyla ilgili fikir beyan etmediğini açıkladı.

“GERGİN BİR TOPLANTI OLMADI”

Ali Koç konu hakkında, “Toplantımızı yaptık, bugün 12 kulübümüz katıldı. Hatayspor Kulübü Başkanı da yer aldı. Uzaktan katılım olmadığı için de bu kadar kişiydik. Mazereti olan arkadaşlara da bugün istişare ettiğimiz konuları yazıyla sorduk, cevap bekliyoruz. 31 Mart Cuma gününe kadar da görüşümüzü TFF’ye ileteceğiz. Herkesin merak ettiği konu deprem vesilesiyle 2 takımımızın ligden çekilmesiyle bundan sonraki puan durumunun nasıl hesaplanacağı. Öncelikle sizin beklentinizin aksine gergin bir toplantı olmadı. Konuştuğumuz pek çok konudan bir tanesi bu konuydu. Önümüzde çok çok kısa zamanda hepimizin çıkarlarını, faaliyetlerini, yatırımlarını etkileyecek yabancı oyuncu kuralı, sayısı gibi unsurlar var” şeklinde konuştu.

“BİRAZ DAHA BIÇAK KEMİĞE DAYANDIKTAN SONRA”

Koç ayrıca Türkiye’de futbolun içinde bulunduğu durumun da pek parlak olmadığı yönünde bir değerlendirme yaptı. Ali Koç bu konuda şunları söyledi:

“Günlük konularımızla beraber, hepinizin bildiği gibi çok derin yapısal problemlerimiz ve çözülemeyecek finansal sıkıntılarımız mevcut. Şu gün geldiğimiz nokta itibarıyla belki 1 bilemediniz 2 kulüp gemiyi yüzdürüyor. Başta büyük kulüpler olmak üzere hepimizin çok büyük sıkıntısı var. Yani ben Fenerbahçe üzerinden, büyük kulüpler üzerinden söyleyeyim. 40-45 milyon Dolar alırken 4 sene evvel, şimdi 10-12 milyon Dolar’ı konuşuyoruz. Bunu Anadolu takımları için hesaplarsak onlar da 10-12 alırken, şu an 4-5-6’yı konuşuyorlar. Bu rakamlarla bu işler dönmez. Bir de bunun üzerine ana gelir kalemimizin Türk Lirası olduğunu düşünürseniz Türk Lirası’nın durumuna da baktığınız zaman ödemeleriniz yabancı para birimi gelirler Türk Lirası. Yani mümkünatı yok. Şimdi biz zamana oynuyoruz ama Türk futbolu ister istemez bu sorunun çözülemeyeceğiyle yüzleşmek durumunda. Hep tekrar ediyoruz ama koronavirüs geldi, vergi 15’ten 40’a çıktı, stopaj kesildi. Yani tam bir mükemmel fırtına gibi bütün olumsuzluklar aynı anda geldi. Buna yokmuş gibi davranıp veya bir şekilde var ama biz bu işin içinden çıkarız demek çok gerçekçi bir yaklaşım değil. Bu sadece Süper Lig için değil. Ben 2018’de ilk kampanyamı yaparken Türk futbolunda deniz bitti demiştim. Şu an çok çok daha kötü durumdayız. Tünelin sonunda pek parlak bir ışık değil, hiç ışık göremiyorum. Mum ışığı bile görmekte zorlanıyorum. Herhalde biraz daha bıçak kemiğe dayandıktan sonra oturacağız bütün paydaşlar bu işin içinden nasıl çıkacağımızı, başka milletlerin geçmişte kendi futbol sektörünü nasıl kurtardığını görüp, tekerleği yeniden icat etmeden bu işin içinden hep beraber çıkmamız gerekiyor. Şu an kritik bir döneme giriyoruz. Dolayısıyla hakemlerimizin performansı da son derece önemli. Yoğun bir dönem olacak. Şampiyonlar Ligi finalinden önce ligimizi bitirmemiz gerekiyor.” Seçim haftasında hafta sonunda da maç oynanmayacak. Hafta içindeki maç sayısı artacak. Sakatlıklar artıyor. Enteresan bir döneme giriyoruz.”

Kulüpler Birliği Ahmet Nur Çebi’nin önerisini oylayacak