Ali Babacan: Erdoğan bana baskı yapıyordu

Yayın tarihi: 18 Şubat 2022 Cuma 11:26 pm - Güncelleme: 18 Şubat 2022 Cuma 11:52 pm

DEVA Partisi lideri Ali Babacan ekonomiye ilişkin açıklamalarda bulundu. Babacan, “11 sene bu ülkenin ekonomisinin başında olan insan olarak söylüyorum; kurun patlaması ve her şeye zam gelmesi sayın Erdoğan’dır” dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Halk TV’de yayınlanan programın konuğu oldu. Babacan, programda gündeme ilişkin soruları tanıtladı. Babacan’ın açıklamalarından öne çıkan ifadeleri şu şekilde:

“Türkiyeʼde eğer enflasyon varsa bunun en önemli sebebi kurdaki patlamadır. Kurdaki patlama da Merkez Bankasıʼnın bağımsızlığını yok edip sayın Erdoğanʼın Merkez Bankasıʼnı tek başına idare etmesidir. Merkez Bankası, oldu Erdoğanʼın Merkez Bankası. ‘İndirʼ diyor indiriyor, ‘bindirʼ diyor bindiriyor, ‘sat döviziʼ satıyor. Ne oldu? Kuru patlatan, kurun bu kadar yüksek olması ve yüksek kurun da bütün Aʼdan Zʼye her şeye zam gelmesinin sebeb sayın Erdoğanʼın attığı yanlış adımlardır. Başka hiçbir yerde sebep aramayalım. Bugün Merkez Bankası gerçekten bağımsız olsa, gerçekten orada yetkin, ehli nsanlar olsa bunlar olmaz memlekette. Bunu 11 sene bu ülkenin ekonomisinin başında olan insan olarak söylüyorum aynı zamanda.”

“ERDOĞAN’IN BANA BASKI YAPMASINA RAĞMEN”

“2002ʼde, daha önce bir Merkez Bankası başkanı vardı. 5 yıllığına görevlendirilmiş. Süreyya Serdengeçti. Baktık tekniği iyi, yani bir sorunu yok. Süreyya Serdengeçti dönemini tamamlayana kadar 5 sene çalıştık onunla. Mesela hükümet kurulur kurulmaz istifasını isteyebilirdik. Muhtemelen de istifa edebilirdi. ‘Yanlış olurʼ dedik, Merkez Bankasıʼnın bağımsızlığına dokunmuş oluruz. ‘En temel direği sarsarsak yarın dikiş tutturamayızʼ dedik. Dokunmadık. Sayın Erdoğanʼın bana baskı yapmasına rağmen… ‘At, bununla ne çalışıyorsun, at, ne gerekʼ diyordu. ‘Olmazʼ dedim. Bağımsız Merkez Bankası. 5 yıllığına görevlendirilmiş. Yapamayız, yapmadık. * Nasıl yapmadık? Merkez Bankası başkanının ataması, Bakanlar Kurulu kararıyla yapılıyordu. Bütün bakanlar imzalayacak, başbakan imzalayacak, Cumhurbaşkanı imzalayacak ancak ondan sonra siz Merkez Bankası başkanını atabiliyorsunuz.”

“TOPLANTI MASRAFLARINI ARAMIZDA KONUŞTUK”

Babacan, 6 muhalefet partisi lideri ile gerçekleştirdikleri toplantı hakkında “Mekan Ankara’da olsun istedik: Bir toplantı salonu belirledik. Salonu seçerken nezih olsun ve mütevazi olsun istedik. Malum ekonomik bir krizin ortasındayız. Toplantının masraflarını karşılamayı aramızda konuştuk. Konuşmak gerekiyor. Sonraya bırakılırsa olmaz.” dedi.

Babacan partisinin 90 gün ve 1 yıllık eylem planını açıkladı